Jazzové tipy na říjen

13. říjen 2011

Podzimní jazzová sezóna je skutečně nabitá. Redakce Euro Jazzu sestavila přehled jazzových koncertů, které byste si neměli v říjnu nechat ujít. Jak v Praze, tak v dalších městech ČR.

PRAHA 16.10. Dan Berglund & Tonbruket, Lucerna Music Bar Kontrabasista Dan Berglund navazuje se svým sólovým projektem na hudbu, kterou hrálo jedno z nejlepších trií, které se kdy v Praze představilo – E.S.T. (Esbjörn Svensson Trio). Po prvním albu „Tonbruket“, vzpomínce na tragicky zemřelého kapelníka, vydal v letošním roce další album „Dig It To The End“, které představuje na svém evropském turné. Z obou je patrné, jak významným dílem přispěl k jedinečnosti E.S.T.

17.10. Bobby Previte's Bump and Pan Atlantic, Jazz Dock Tento projekt vlastně spojuje dvě skupiny amerického bubeníka Bobbyho Previta - Bump a Pan Atlantic. Bump byl výbušný projekt závěru 90. let, se kterým Previte vydal dvě alba u labelu Palmetto a Pan Atlantic vzešel ze spolupráce s evropskými hudebníky. Za Bump se zúčastní legendární basista Steve Swallow a pianista Wayne Horvitz a za Pan Atlantic zase jeden z nejlepších rakouských saxofonistů Wolfgang Pusching a hvězdný italský trombonista Gianluca Petrella.

26. 10. Kneebody, Jazz Dock Progresivní americký kvintet, jenž byl nedávno nominován na cenu Grammy. Skupina realizovala své debutové album na labelu Green Leaf Music Dave Douglase v r. 2005 a poté následovalo album Low Electrical Worker a nyní prezentují aktuální You Can Have Your Moment. Hudba Kneebody je velmi expresivním mixem post-bopu, indie-rocku a hip-hopu a oslovuje zejména mladé posluchače po celém světě.

30. 10. Charles Lloyd New Quartet, Rudolfinum Lloydovo první vystoupení v Lucerně v roce 1967, necelý rok před ruskou invazí, bylo pro pražské publikum neobyčejně silným zážitkem. Hráli s ním tehdy budoucí jazzové hvězdy, pianista Keith Jarrett a bubeník Jack DeJohnette. Nyní se vrací s novým kvartetem (Jason Moran, Eric Harland, Reuben Rogers), s nímž aktuálně vydal album Live in Athens (ECM).

HRADEC KRÁLOVÉ

15.10. Jack Bruce & His Big Blues Band, Hradec Králové, Aldis Hlavní hvězdou 17. ročníku festivalu Jazz Goes To Tlen je Jack Bruce, skladatel, zpěvák, bluesový a jazzový multi-instrumentalista, legenda. Je jedním z nejtalentovanějších vokalistů a největších basistů své doby. Jeho schopnost improvizace a naprosto unikátní svobodomyslná dovednost kompozice a hudebního vyjadřování navždy změnila populární hudbu.

PŘEROV 21.10. Al Di Meola and New World Sinfonia, Městský dům Kytarista Al Di Meola se v Přerově představí se svou skupinou New World Sinfonia. Vítěz mnoha anket se v poslední době orientuje především na fúzi jazzu a world music, o čemž svědčí i jeho nové album Pursuit of Radical Rhapsody. V Přerově jej doprovodí kytarista Kevin Seddiki, akordeonista Fausto Beccalossi a bubeník Peter Kaszas.

22.10. Chucho Valdes and The Afro Cuban Messengers, Městský dům Finále přerovského jazzového festivalu obstará formace Chucho Valdes & The Afro Cuban Messengers. Její klavírní lídr založil v první polovině sedmdesátých let nejznámější a nejvýznamnější kubánskou jazzovou sestavu Irakere, ve které působili mj. trumpetista Arturo Sandoval nebo saxofonista Paquito D’Rivera. Sám Dionýsio Jesús „Chucho“ Valdés získal v roce 1979 první Grammy s kapelou Irakere za album Missa Negra, dosud poslední právě letos za titul Chucho’s Steps.

KARLOVY VARY 22.10. Mike Stern Band, LH Thermal Patrně není mezi jazzmany většího milovníka cestování a hraní po klubech na celém světě, než je tento vždy pozitivně naladěný kytarista. Svědčí o tom jeho archiv koncertů, kde jsou hojně zastoupená i česká města. Už na tom prvním v roce 1995 v Městské knihovně v Praze s ním hráli jak Dave Weckl, tak Bob Malach.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

23.10. Ondřej Šveráček Quintet, Horká Vana Česko-slovenské kvinteto špičkového saxofonisty. Energie, bravurní technika a nápaditá improvizace. Hned první album této kapely bylo nominováno na cenu Anděl 2011 v kategorii jazz & blues.

02407841.jpeg

OSTRAVA 21.10. Cachet Fusion, feat. Sonny Emory, Klub Parník S vlastní kapelou se na první evropské turné vydává bubeník Sonny Emory. Slyšet jej můžete především na nahrávkách skupiny Earth, Wind & Fire, ale spolupracoval také s mnohými hvězdami popu a jazzu od Al Jarreau po Michaela Jacksona. Před několika lety se v Praze objevil na bubenické klinice pořádané firmou Yamaha, kterou propaguje. Ačkoli se to zdá nepravděpodobné, tak během 70 minut sólového vystoupení dokázal svým muzikálním výkonem sám udržet v pozornosti nejenom bubeníky.

BRNO 23.10. Matej Benko Quintet, Alterna Porce moderního jazzu v podání vynikajících hudebníků. Benkův skladatelský přístup odvádí hudbu od zavedených klišé. Kombinuje prvky různých hudebních stylů. Jeho tvorbu charakterizuje bohatá melodika, rozšířené formy a časté změny metra.

OLOMOUC 26.10. Victor Bailey Group, Jazz Tibet Basista, jenž nahradil legendárního Jaco Pastoriuse ve Weather Report, fenomenální a nesmírně muzikální hráč se skvělým feelingem a technikou – to je Victor Bailey. Má za sebou spolupráci s takovými osobnostmi, jakými jsou Joe Zawinul, Madonna, Michael Brecker, Mary J. Blige či Andy Summers. Na pódiu ho doprovodí bubeník Poogie Bell, klávesista Peter Horvath a trumpetista Michael „Patches“ Stewart.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio