Jazzové tipy na srpen

3. srpen 2011

Nabídka jazzových koncertů v druhé půli prázdnin je přece jenom slabší, než tomu bylo v červenci. Přesto jsme i tento měsíc sestavili přehled akcí, které byste si neměli nechat ujít.

PRAHA 6. -7. 8. Prague Jazz Week, Staroměstské náměstí Kapely spjaté především se scénou pražského klubu Agharta se představí na open-air festivalu na Staroměstském náměstí (Ondřej Kabrna, Noční optika, Luboš Andršt, Jiří Stivín a další). Vstup je zdarma.

8. 8. Ondřej Štveráček & Osian Roberts Tenor Battle feat. Pavel Wlosok, Jazz DockKvarteto špičkového saxofonisty a jeho britského hosta. Energie, bravurní technika a nápaditá improvizace. Hned první album této kapely bylo nominováno na cenu Anděl 2011 v kategorii jazz & blues. Kapela bude ještě posílena o pianistu Pavla Wlosoka.

02334216.jpeg

21.8. Bucinatores Sextet, Jazz Dock Dechový miniorchestr skladatele, aranžéra a trombonisty Jana Jiruchy je menší odnoží velkého bigbandu Bucinatores Orchestra, jenž je ojedinělým fenoménem naší současné – nejen jazzové – scény. Zatímco repertoár velkého orchestru je tvořen kromě Jiruchových také skladbami Duka Ellingtona nebo Gilla Evanse, v sextetu, jehož rytmickou základnou jsou bicí nástroje a netradičně tuba, kombinují zajímavým způsobem jazz, hip hop, vážnou hudbu i neworleánský styl.

BRNO 24.8 Harry Sokal a spol.: „I Remember Art“ tribute to Art Farmer, nádvoří Staré radnice Pocta Artu Farmerovi v podání jazzové formace mezinárodního formátu: Harry Sokal, Matúš Jakabčic, Miroslav Hloucal, Klaudius Kováč, Tomáš Baroš, Marián Ševčík. Akce se koná v rámci jazzového workshopu beARTcom.

25. 8. Galaxy Groove Trio, Metro music club Výbušné rakouské soul-funkové trio: Harry Sokal (A) – saxofon, Raphael Wressnig (A) – klávesy a varhany, Lukas Knöfler (A) – bicí. Akce se koná v rámci jazzového workshopu beARTcom.

MIKULOV 4.8. Peter Lipa, náměstí (ozvěny Jazzfestu Brno) Peter Lipa netají své inspirace zpěváky jako Jimmy Rushing, Ray Charles, Al Jarreau, Joe Cocker či Bobby McFerrin. Jeho schopnost spontánní improvizace a nadstylové písničkářství určitě nezklame ani v Mikulově.

02212050.jpeg

TIŠNOV 12. 8. Jiří Stivín Quartet, restaurace U Palce (ozvěny Jazzfestu Brno) Jiří Stivín je autorem mnoha skladeb pro různé formace, scénické a filmové hudby. Je aktivní jako pedagog a lektor na pražské konzervatoři, při jazzových kurzech ve Frýdlantu a při mnoha dalších projektech včetně výchovných koncertů pro děti.

BOSKOVICE 23. 8. Jana Koubková Quartet, Zámecký skleník (ozvěny Jazzfestu Brno) Jana Koubková dnes už dávno nenaplňuje jazzový ideál, naopak tento relativně svobodný a zároveň trochu zbytečně uzavřený hudební svět provokuje pozitivní anarchií, bouráním i těch málo viditelných mantinelů a hranic i svéhlavým hudebním vyjadřováním. V Boskovicích pravděpodobně představí tvorbu ze svého nejnovějšího alba Mýdlové bubliny.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio