Jazzový Fanfán Tulipán o novém albu

3. únor 2011

Český rozhlas Pardubice pořídil pro pořad Neon rozhovor s Eliškou Svobodovou z mladé pražské jazzové skupiny Fanfán Tulipán. Kapela na sebe v poslední době upozornila hlavně úspěchy v soutěžích Jazz Prix a Mladí ladí jazz.

Německou část poroty přehlídky Jazz Prix na skupině zaujala „rychlá směs dynamického jazzu s prvky slovanské tradice i jevištní show.“ Sami používají označení kinder-jazz, ale i to je prý spíše znouzectnost:

„Škalulkám se dost bráníme. I označení jazz je dost problematické, protože napasovat něco pod tento název je stále těžší. Ve výsledku se to projevuje tak, že z alternativních festivalů nám odepisují, že jsme prý moc jazzoví, a z jazzklubů zase, že jsme příliš alternativní,“ říká Svobodová, která skládá pro kapelu repertoár, a dodává, že si v této pozici nicméně libuje. „Není nic špatného na tom, pokusit se jazz obohatit o neobvyklé prvky.“

Eliška Svobodová

Právě umístění v soutěžích jazzových talentů umožnilo Fanfánovi nahrát debutové album. To by mělo vyjít pravděpodobně u vydavatelství Radioservis, přičemž křest je naplánován na 25. února v pražském klubu Jazzdock.

Ukázky z alba zaznívají i v rozhovoru, který si můžete poslechnout zde:

Fanfán Tulipán vznikl na jaře 2009 a tvoří jej studenti Konzervatoře a VOŠ Jaroslava Ježka v Praze. Hráči jsou známí především z wrgha POWU Orchestra Tomáše Sýkory či Emperor Penguin a hrají autorskou tvorbu s výrazně melodickými tématy, které čerpají z poetiky Julese Vernea či obrazů Kamila Lhotáka. Charakteristickým znakem je použití příčné flétny a melodiky coby sólových nástrojů a také ryze autorská tvorba.

autor: KUB
Spustit audio