Jednoduchý a zdravý kopřivový a pampeliškový koktejl doporučuje na jaře kosmetička Vlasta Libotovská

30. březen 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:45 Rozhovor s režisérem Zdeňkem Troškou
  • 05:04 Velikonoční recepty šéfkuchaře Radka Pálky
  • 09:49 Kosmetička Vlasta Libotovská a její rady, co si můžete připravit z jarních bylinek
  • 13:36 Na jaře pamatujte také na své oči!
  • 17:48 Jaké tradice o Velikonocích dodržují na Slovensku?
  • 20:51 Jak můžete hlasovat ve 28. ročníku ankety Šarmantní osobnost roku

Listy kopřiv jistě mnoho hospodyněk použilo do velikonoční nádivky. Kosmetička Vlasta Libotovská ovšem doporučuje také kořen kopřivy.
Kopřiva nám celkově pročišťuje krev, má dobrá vliv na slinivku břišní, na záněty močových cest, na růst vlasů, proti bolestem zad, je vhodná na exémy. Takže já, jako kosmetička, ji využiji spíše vnitřně. Doporučuji vám vynikající koktejl, který je jednoduchý a zdravý.

Pokud se někdo cítí na jaře hodně unavený, potřebuje se vzpružit a dodat energii, tak určitě doporučuji med a skořici.

Vlasta Libotovská, kosmetička

Natrháte si tři rostliny kopřivy i s kořenem. Tři listy a tři stonky pampelišky. Přidáte jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy, jednu polévkovou lžíci medu a jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje. Přilejete čtvrt litru vody a vše dáte do mixéru. Rozmixujete, přecedíte a vypijete. Dělejte to tak 14 dní a absolvujete perfektní jarní detox.

Čtěte také

Kdo si chce tělo očistit, zbavit se různých neduhů, pročistit svá játra a slinivku, zatočit s exémem, tak opravdu doporučuji tento kopřivový a pampeliškový koktejl.

Dobrý je jistě i kopřivový čaj, ten by se prý ale neměl pít dlouhodobě. A co kopřivový přeliv na vlasy?
Ano, uděláme si odvar z kopřiv, ten je vhodný na posílení a růst vlasů. Tedy vždy po umytí vlasů je ještě opláchnete kopřivovým odvarem. Ten pak již necháváte ve vlasech. Vhodný je ovšem spíše pro tmavovlásky. Pro světlovlásky doporučuji heřmánek.

Pampeliška, to je další typická jarní bylinka.
Pampelišky jsou taková sluníčka. Obsahují spoustu vitamínu C, A, D, B, křemík, draslík, vápník, hodně železa. Čistí a omlazuje pleť. A pampeliška se dá využít celá. Květ, stonek i listy. Hodně pročišťuje, kdo trpí na akné či exém.

Čtěte také

Doporučím vám takovou pampeliškovou limonádu. Natrháte si 50 květů pampelišky, přidáte 1 citron, 10 lístků máty, 1,5 litru vody a půl kilogramu třtinového cukru. Vodu svaříte s cukrem a necháte ji vychladnout. Pampelišky opláchnete a na cedníku necháte osušit.

Pampeliškové květy dáte do džbánu, přidáte 1 citron nakrájený na plátky spolu s lístky máty, zalijete cukrovou vodou a necháte 3 až 5 dní odstát. Pak vše přecedíte a pijete. A mohou to pít i děti.

A pokud se někdo cítí na jaře hodně unavený, potřebuje se vzpružit a dodat energii, tak určitě doporučuji med a skořici. Stačí čajová lžička medu a čajová lžička skořice, rozmícháte v trošce vody a vypijete. Opravdu vám to dodá dobrou energii.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související