Joe Lovano & Dave Douglas Sound Prints – koncert na ČRo Jazz

16. duben 2015

Projekt Sound Prints představuje dokonalou ukázku, jak má vypadat spolupráce hvězd. Jako vzájemně inspirativní i uctivý hudební dialog na nejvyšší úrovni. Schopnosti a nápady dvou mistrů jako kdyby se nesčítaly, ale násobily. Doufáme, že zdařilý záznam koncertu Joe Lovana a Davea Douglase z legendárního Monterey Jazz Festivalu v sobotním vysílání ČRo Jazz navodí tu správnou večerní pohodu.

Sobota 18.4. ČRo Jazz 20:00 - 21:00 – Jazz Club – záznam koncertu z Monterey Jazz Festivalu, 2013

Připravované vysílání Jazz Clubu vlastně logicky navazuje na předchozí program tohoto pořadu ze 28. března 2015, kdy jsme vám nabídli sestřih koncertů SFJAZZ Collective. Vždyť myšlenka na vytvoření kvintetu Sound Prints, pojmenovaného podle kompozice Waynea Shortera Footprints, pochází ze stejného inspiračního a ideového okruhu.

Joe Lovano a Dave Douglas se v roce 2008 podíleli na tribute koncertu SFJAZZ Collective, věnovanému právě Shorterovi. Ale zatímco SFJAZZ Collective se zabývá osobností jednoho jazzového velikána pouze jeden rok, Lovana a Douglase vzájemná spolupráce na „shorterovské“ téma bavila natolik, že se rozhodli pokračovat v ní trvaleji.

Přijali i zásadu tribute projektů SFJAZZ Collective nehrát pouze převzaté skladby, ale i vlastní aktuální kompozice. A ještě ji vylepšili. Když už hrají Shorterovy skladby, tak s důrazem na nové. Vždyť Wayne Shorter je žijící a tvořící autor. Záznam z Monterey Jazz Festival 2013, který letos vyšel na CD prostřednictvím labelu Blue Note, obsahuje i dvě současná Shorterova díla Destination Unknown a To Sail Beyond The Sunset. Což nahrávce rozhodně přidává na zajímavosti.

 

Tedy ne, že by autorské příspěvky Lovana a Doughlase (každý dodal také po dvou kompozicích) zaostávaly. Hned v úvodní a titulní Sound Prints Joe Lovano skladatelsky zábavně pracuje se souhrou saxofonu a trubky, kdy se melodické linky proplétají, sbíhají a rozbíhají z kratičkých unison. Ostatně Lovano dokázal dostat výrazný motiv, který hned tak „nevypadne“ z uší, i do pouze jedenapůlminutového kousku Weatherman. Mistrovská zkratka v rámci vystoupení, které jinak nabídlo nápadité a rozmáchlé prokomponované plochy i improvizace.

Neupoutává pouze hra dominantních dechů obou protagonistů. Slyšme třeba probarvené kontrabasové sólo výtečné a jen zdánlivě křehounké hráčky Lindy Oh v Power Ranger, na které naváže Joey Baron něčím, co bychom mohli s úctou pojmenovat „fantasií pro tom-tomy“. Pianista Lawrence Fields se stará hlavně o celkové harmonické jištění, ovšem nijak statické! Všimněme si třeba plastičnosti a proměnlivosti jeho elegantně uvolněných trylků, těkavé a proměnlivé rytmizace ve Sprints a sóla ve stejném kuse, které nezanikne ani po předcházející expresivní, dech beroucí extravaganci Davea Douglase.

Mimochodem, záznam z Monterey můžeme brát i jako „dílčí“ pozvánku na koncert Davea Douglase 23. dubna v pražském Jazz Docku. I když elektroniku využívající projekt High Risk se od akustických Sound Prints zvukově liší, Douglasovo hráčské mistrovství představuje jistotu.

02634806.jpeg

Joe Lovano & Dave Douglas / Sound Prints – Live At The Monterey Jazz Festival 2013

Joe Lovano – tenorový saxofonDave Douglas - trubkaLawrence Fields - pianoLinda Oh – kontrabasJoey Baron – bicí nástroje

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio