John Scofield Trio – Blue Note, New York 2003

18. červenec 2011

Sobota 23.7. – Euro Jazz 20:00 – 21:14: Jazz Club – Záznam koncertu z klubu Blue Note, New York, 12/2003

John Scofield zahraje tento týden nejen v Brně (Bohemia Jazz Fest), ale také ve vysílání Euro Jazzu. V sobotu odvysíláme záznam jeho koncertu se Stevem Swallowem a Bilem Stewartem.

Když v prosinci 2003 vystupoval John Scofield v newyorském klubu Blue Note, byl to po dvou fusion albech (Überjam a Up All Night) návrat k straight-ahead a osvědčenému triovému formátu.

02386472.jpeg

Historickými předchůdci nahrávky, která vyšla také na desce EnRoute, jsou zjevně starší Scofieldova triová alba: Out Like a Light (1981) a Shinola (1982), která vydal label Enja. Rovněž živé snímky vznikly tehdy na turné v Evropě se Stevem Swallowem (baskytara) a Adamem Nussbaumem (bicí). Na EnRoute se Scofield opět spojuje se Swallowem, Nussbauma nahradil Stewart.

Nejblíže k jazz-funkovým projektům předešlé etapy má závěrečný jedenáctiminutový strhující jam v Over Big Top (což je parafráze skladby Big Top z desky Groove Elation). Nicméně těžiště nahrávky je samozřejmě jinde, v bopu a blues založené autorské tvorbě.

Souhra Scofieldova tria byla mnohokrát popsána jako takřka telepatická. Nejsou to jen prázdná slova; není to v pravém smyslu Scofieldova kapela, ale skutečně kolektivní formace schopná v improvizačních dobrodružstvích vytěžit maximum z přihrávek ostatních a posunout tyto momentální nápady společně na vyšší level.

Podívejte se na Stewartovo sólo na bicí:

V playlistu převažují rychlejší Scofieldovy skladby, které překypují drivem, skvělou motivickou výstavbou sól, s dostatkem prostoru pro všechny hráče. Skutečným testem kvalit podobných trií bývají balady: zde je to jediný převzatý standard, Bacharachova a Davidova Alfie. Swallowova Name That Tune odkazuje na basistovu kvintetní spolupráci s kytaristou Mickem Goodrickem na albu Deconstructed (ECM, 1996). Scofield zde skladbě vtiskl o poznání „špinavější“ sound.

Záznam z New Yorku zachycuje Scofieldovo trio ve výtečné formě. Sobotní podvečer na Euro Jazzu byste si neměli nechat ujít.

John Scofield Trio – EnRoute Live

John Scofield – el. kytara Steve Swallow – basa Bill Stewart – bicí

02386473.jpeg

Label: Verve, 2004 http://www.johnscofield.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.