John Surman - NDR Jazz Workshop 1969

6. červen 2011

Sobota 11.6. – Euro Jazz 20:00 – 20:40: Jazz Club – Záznam koncertu ze Severoněmeckého rozhlasu (NDR), Hamburk, 25. 5. 1969

Takřka po 45 let patří saxofonista John Surman k nejnámějším britským jazzovým hudebníkům. Jeho kariéra začala v pozdních 60. letech, kdy vedl jak vlastní seskupení, tak coby sideman doprovázel takové ikony jako John McLaughlin, Terje Rypdal, Mike Westbrook, Barre Phillips, Albert Mangelsdorff nebo Chick Corea. Od 70. let vydává alba u kultovního mnichovského labelu ECM.

Záznam z Hamburku z 25. 5. 1969, který vyšel nyní na CD a v sobotu jej celý na Euro Jazzu odvysíláme, vznikl v době, kdy Surman nahrával své druhé sólové album, How Many Clouds Can You See. Máme tak možnost slyšet dokument z období, kdy se jako leader teprve profiloval a také jeho spoluhráči (mezi nimi Kenny Wheeler, Harry Miller, Ronnie Scott) se výrazněji prosadili až později.

NDR Jazz Workshop byla týdenní jazzová přehlídka prezentující rozličná jména žánru, kterou také nahrával Severoněmecký rozhlas. Vznikl však rovněž obrazový záznam, který nyní vyšel i na DVD. Podívejte se na krátký sestřih:

Surman zde vede desetičlenné těleso, které je přehlídkou nejlepších postav britského jazzu dané etapy. Ansámbl doplňují dva Rakušané (Fritz Pauer – piano, Erich Kleinschuster – trombón). Jak výstižně poznamenal John Fordham v recenzi pro Guardian, záznam z Hamburku je pozoruhodný především ve dvou ohledech: slyšitelnými ohlasy tvorby pozdního Johna Coltranea (který zemřel dva roky před touto nahrávkou), ale také jako dokument rostoucí emancipace britského jazzu (tedy jeho odpoutávání od amerických vzorů).

Tři z pěti kompozic napsal Surman, ty však později na jiných nahrávkách nevyšly a částečně vznikly přímo pro hamburský workshop, dva kusy složili Pauer a Kleinschuster. Surman, tehdy čtyřiadvacetiletý, ve frenetických sólech (především na soprán) překonává své limity a energií projevu je až nezvykle vzdálen svým pozdějším pracím.

02351909.jpeg

Surmanovo angažmá v Hamburku nepředstavuje natolik zásadní moment v jeho kariéře. Tvorba jeho období let 1969-1971 je zmapována poměrně dobře. Lze je však vnímat jako hodnotný dokument éry, kdy dokázal směle skloubit inspirace hard-bopu s free jazzem a jazz-rock se teprve rodil (jak ukázala Surmanova nahrávka Way Back When).

Záznam z Hamburku odvysíláme v sobotu 11. 6. Je rozhodně na co se těšit.

John Surman – Flashpoint: NDR Jazz Workshop 1969

John Surman – soprán a baryton saxofon Alan Skidmore - tenor saxofon, flétna Ronnie Scott - tenor saxofon Mike Osborne – alt saxofon Malcolm Griffiths – trombón Erich Kleinschuster – trombón Kenny Wheeler – trubka, křídlovka Fritz Pauer – piano Harry Miller – kontrabas Alan Jackson – bicí

02351908.jpeg

Label: Cuneiform Records, 2011

www.johnsurman.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.