Maraton hudby přinese ochutnávku playlistu ČRo Jazz

24. červenec 2024

Baron Haze, Aid Kid, Raphael Wressnig… festival Maraton hudby Brno je tradičně rozkročen mezi žánry, ale také letos nabídne i jazz. Na výběru části kapel se podílel Český rozhlas Jazz.

Jak už jsme dříve informovali, hlavní tváří festivalu Maraton hudby Brno je tentokrát francouzský akordeonista Vincent Peirani, který zde vystoupí hned třikrát se svými různými projekty, a dokonce v rámci rezidence povede hudební workshop. Vedle toho se však chystá samostatná Jazz & Blues scéna, která se usídlí v pátek 9. srpna v brněnském Divadle Husa na provázku.

Vystoupí zde tři kapely, na jejichž výběru se podílel Petr Vidomus, dramaturg ČRo Jazz, který bude tento večer také moderovat.

Večer otevře česko-slovenská kapela Baron Haze, která svou „hvězdnou hodinku“ zažila na jaře na Bratislavských jazzových dnech, kde předskakovala kultovní formaci The Wooten Brothers. Baron Haze založila slovenská zpěvačka Simona Hulejová spolu s baskytaristou Markem Pachem. Dvojice se seznámila při studiu jazzové hudby na VOŠ Ježka v Praze. Simona, rodačka z Liptova, má silné folklorní kořeny, které ji inspirují v její tvorbě. Jde o fúzi různých žánrů, jako je world music, soul a jazz. Své debutové album plánují vydat ještě letos.

Rakouským zástupcem na jazzové scéně bude funk-soulový varhaník Raphael Wressnig, v Česku známý ze spolupráce s Harry Sokalem, s nímž hrál na Jazzfestu Brno. „Jeho koncerty jsou skvělá show ‒ tancuje po nástroji, dokonce jej zapaluje, nikdy to ale není na úkor kvality, ale v zájmu věci, které vše podřizuje, a tou je přímo nakažlivý groove,“ komentuje dramaturg.

Wressnig svůj žánr popisuje jako „heavy organ soul & funk“ a k jeho vzorům patří například Jimmy McGriff, John Medeski, Larry Goldings nebo The Meters. 

Nový Aid Kidův projekt „The Augmented Jazz Ensemble“ vznikl u příležitosti 100. výročí Českého rozhlasu. Jde o elektronický remix nahrávek rozhlasového bigbandu, propojený s šesti živými hráči, českou jazzovou špičkou. Program premiérovaný loni na jaře Aid Kid vytvořil ve spolupráci s českým skladatelem Tomášem Sýkorou, který je autorem aranží a článkem propojujícím Aid Kidův elektronický vesmír s jazzovým jazykem. Původně jednorázový projekt žije dál svým životem a přidává i vlastní originální tvorbu.

Jazz & Blues scéna s podporou ČRo Jazz - 9. srpna

Maraton hudby, Divadlo Husa na provázku, Brno

17:30 Simona Hulejová & Baron Haze

19:00 Raphael Wressnig & the Soul Gift Band

21:00 Aid Kid & The Augmented Jazz Ensemble

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související