Martin Mikuláš v dalším díle Vinyl Session

15. duben 2022

Zpěvačka Betty Carter, trumpetista Donald Byrd, polský varhaník Wojciech Karolak, ale i jazzrockový Gustav Brom. To jsou jen některá témata dalšího dílu pořadu Vinyl Session, jímž nás tentokrát provázel DJ Martin Mikuláš. Celý pořad poslouchejte se záznamu!

Vinyl Session je novinka ve vysílání ČRo Jazz. V tomto hodinovém bloku vysíláme hudbu výhradně živě, a to přímo z vinylových desek v našem studiu. Pořad naladíte každé 2. a 4. pondělí v měsíci, a to vždy od 14:00.

V tomto díle jsme s Martinem Mikulášem mimo jiné pouštěli polského varhaníka Wojciecha Karolaka, který nás opustil loni v červnu, připomněli politické poselství Sun Ra, trumpetistu Donalda Byrda v prvotřídní společnosti na albu UP (1965) a také jsme porovnávali dvě verze hitu Do it Again (jednak provedení Eumira Deodata, jednak českou verzi bigbandu Gustava Broma). Mimo to došlo na pop-jazzového Boba Jamese.

Martin začal DJovat kolem roku 2000 a od house music a klubové scény se přes používané samply dostal až ke kořenům, což jsou v jeho případě jazz, soul, funk, disco, ale také africké a latinskoamerické rytmy, nebo různý folklór.

Chuť objevovat „nové“ na starých deskách jej vedla i k založení record shopu. Martin Mikuláš hraje své sety na řadě akcí a v klubech, dlouhodobě spolupracuje s nejrůznějšími rádii.

V následujících dílech Vinyl Session budou hudbu vybírat i další DJs na pomezí jazzu: DJ Jeffology, nebo DJ Ultrafino.

Spustit audio

Související