Matthew Halsall: Svěží vítr z Manchesteru

Respektovaný trumpetista, ambiciózní kapelník a zakladatel vydavatelství Gondwana Records, sdružující mnohé perspektivní formace především z Manchesteru. Únorový Jazz Profil jsme věnovali skladbám trumpetisty Matthewa Halsalla. Poslechněte si celý záznam pořadu.

Matthew Halsall se narodil 11. září 1983 v Manchesteru a jak často rád vzpomíná, jazz byl láskou na první poslech.„Rodiče mě takhle jednou v neděli vzali do jazzového klubu, kde big band hrál hudbu ikon jako Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Miles Davis nebo Art Blakey. Zahráli mimo jiné Milestones nebo A Night In Tunisia, včetně několika epických sól na trumpetu. Přestože se jednalo o big band, každý z členů měl možnost se adekvátně a osobitě vyjádřit. Rodičům jsem řekl: „Tomuhle se budu věnovat.“

V rámci pořadu došlo na ukázky z téměř všech řadových alb Matthew Halsalla, včetně prvních dvou desek Sending My Lovez roku 2008 a Colour Yes z roku 2009. Na druhé jmenované hostoval i slovenský bubeník Marek Dorčík,který od roku 2006 žil v Manchesteru, než se v roce 2013 přesunul do Londýna.

Hostuje pouze v prvních dvou skladbách, ale jeho stopa je opravdu klíčová.V titulní Colour Yes se jedná o téměř ikonické spojení mezi bicími a hlavní linkou. Následující Together je na Spotify dokonce nejhranější v rámci kategorie Matthewa Halsalla. Na tuto spolupráci, která je v záznamu upřesněna, mají obě strany bohužel hořkosladké vzpomínky.

Na druhou stranu, Matthew si po nedávné sérii změn v sestavě nemůže aktuální stav vynachválit. „V minulosti jsem spolupracoval s lidmi, kteří mi nabourávali rovnováhu a způsobovali stres. V takovém prostředí neprospívá spolupráce nikomu.

Matthew Halsal

To byl i jeden z důvodů, proč jsem zásadně obměnil sestavu. A upřímně, nebylo to vůbec snadné. Pokud jde o hudební schopnosti mé předchozí kapely, tak byli úžasní a miluju je jako muzikanty, ale došlo to do bodu, kdy nebylo možné po logistické stránce v naší spolupráci pokračovat. Jde mi hodně o stabilitu a klid.“

Najít rovnováhu mezi nástroji

Výsledkem je aktuální album Salute To The Sun, které vznikalo koncem roku 2019, ale mastering a finální mix zabraly značné množství času ještě v první polovině roku 2020. Obrovské množství času také zabrala grafika. „Měli jsme hned několik možností a nakonec to vyřešil brácha Daniel, který to rozsekl tím, že to vzal na sebe,“ říká Matthew, se kterým jsme si den před natáčením Jazz Profilu volali, a řešili i produkci, na které je poznat značný posun:

„V posledních deseti letech je to pro mě jedna z nejdůležitějších věcí v rámci mé tvorby. Už dlouho se snažím, aby vše znělo ideálně, ale tím, že na albu mám nějakých sedm, osm muzikantů, to není vůbec žádná sranda. Hlavně pokud jde o delikátní nástroje typu harfa. Trvalo mi to řadu let, než jsem našel správnou rovnováhu mezi nástroji.“

Finálním tématem byl koncept nového alba, kde se projevuje Matthewova slabost pro cestování a world music. „Chtěl jsem vytvořit něco, co by mělo tropický nádech. Fascinuje mě možnost úniku za pomoci hudby. Dát si sluchátka a utéct z tohoto světa.

V poslední době mě moc bavily desky typu Tropical Drums of Deutschland od skladatele jménem Jan Schulte. Těch desek byla hned celá řada a tyto alba vás vyšlou na úžasnou cestu. Po poslechu těchto nahrávek, jsem začal psát a pořád jsem byl vnitřně v džungli nebo deštném pralese.

Velice snadno jsem proto našel celkový zvuk desky. Když se člověk neustále pohybuje ve městě, tak má dost hektický život. Když ale posloucháte zvuky přírody, ideálně nedotčených rájů, tak si uvědomíte, že na této planetě jsou i místa plná klidu a harmonie.“

autor: Daniel Sywala
Spustit audio