Miles Davis – live! (1965, 1970, 1991)

23. květen 2011

V rámci „Davisovského týdne“ jsme koncertní sérii Jazz Club na Euro Jazzu výjimečně rozšířili na tři večery. Uslyšíte tak záznamy z klíčových etap Davisova života (úterý, čtvrtek a sobota od 20:00).

Davisův život a tvorba by jistě vystačily na mnohem více hodin hudby. Nicméně na Euro Jazzu jsme se rozhodli odvysílat tři koncerty, které lze považovat za milníky trumpetistovy kariéry: s tzv. druhým kvintetem v roce 1965, s novou jazzrockovou kapelou v roce 1970 a na sklonku života v roce 1991.

24. 5. – 20:00-21:10 Miles Davis Quintet – Live at Plugged Nickel – záznam z legendárního chicagského klubu Plugged Nickel z 23.12.1965 (odvysíláme druhý set toho dne). Klasický druhý Davisův kvintet byl konsolidován příchodem Waynea Shortera v září 1964 a zde se ukazuje ve své plné síle. Playlist koncertu tvoří klasické kompozice, jako All of You, Agitation, So What, My Funny Valentine, On Green Dolphin Street atd. Miles Davis – trubka, Herbie Hancock – piano, Wayne Shorter – tenor saxofon, Ron Carter – kontrabas, Tony Williams – bicí.

Podívejte se na ukázku z koncertu druhého kvinteta (Agitation):

26. 5. – 20:00-21:00 Miles Davis Live at the Cellar Door, Washington 19. 12.1970 (záznam jazzrockového koncertu s Johnem McLaughlinem) Symbolicky záhy po výstupu před půl milionem lidí na britském rockovém festivalu Isle of Wight opouští Davisovu skupinu ti, jimž jeho rockovější vidění jazzu nesedí (Holland, Corea), a přicházejí jiní. Podstatně se mění hlavně rytmika. Na basistickém postu se ustálil Michael Henderson, bývalý rockový a soulový sideman. S novou formací vyrazil Davis na podzimní americké turné, na jejímž konci bylo plných šest nocí ve washingtonském klubu Cellar Door. Ve čtvrtek vysíláme záznam ze závěrečného večera (19.12.1970), kdy v kapele hostoval kytarista John McLaughlin. Miles Davis - trubka, Gary Bartz - soprán, tenor saxofon, Keith Jarrett - varhany, Fender Rhodes, Michael Henderson - baskytara, Jack DeJohnette - bicí, Airto Moreira - perkuse, John McLaughlin - el. kytara.

Podívejte se na ukázku z festivalu Isle of Wight:

28.5. - 20:00-21:10 Miles Davis – Live in Nice, 17. 7. 1991 (záznam jednoho z posledních Davisových koncertů) Jeden z posledních Davisových koncertů se odehrál v jihofrancouzském Nice v červenci 1991. Tato poslední koncertní kapela má menší obsazení (bez druhého klávesisty a perkusí), Davis hraje již poměrně úsporně, ale dává skvěle vyniknout vycházející hvězdě – Kenny Garrettovi na alt saxofon. Koncert z Nice byl kratší než bylo obvyklé v té době, zato šlo o dosti energetický set. Miles Davis - trubka, Kenny Garrett – alt saxofon, Deron Johnson – klávesy, Foley – lead bass, Richard Patterson – baskytara, Ricky Wellman – bicí.

Podívejte se na strhující sólo Kennyho Garretta na koncertě v Paříži, 1991 (skladba Human Nature):

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.