Mladí opět naladí. Už nejenom jazz

28. březen 2019

Její hlas kdysi BBC přirovnalo k Nině Simone či Amy Winehouse. Řeč je o britské zpěvačce Andreye Trianě, která již tuto sobotu 30. března zahájí v Divadle Archa 10. ročník festivalu Mladí ladí jazz. Akce vyvrcholí 30. dubna koncertem Jaga Jazzist na pražském Karlově náměstí.

Andreya Triana na sebe strhla pozornost na začátku své kariéry díky spolupráci se zvučnými jmény jako Bonobo či Flying Lotus. Nicméně velmi rychle se vyprofilovala jako sólová zpěvačka s výraznou, sametovou barvou hlasu. V Praze představí naživo mimo jiné novinky z nového alba Life In Colour, které vydává v květnu.

Andreya Triana: Píseň Woman je pro mě veselou hymnou ženství

Andreya Triana

V Praze i v jiných městech České republiky bude v dubnu probíhat festival Mladí ladí jazz, o jehož otevírací koncert se postará Andreya Triana, jež v Praze vystupovala naposledy před šesti lety v klubu Roxy. Český rozhlas Vltava s touto britskou soulovou zpěvačkou pořídil minulý týden telefonický rozhovor.

Mladí ladí jazz během dubna představí muzikanty, kteří odvážně otevírají jazzové škatulky nejrůznějším hudebním žánrům. Vystoupí například Alfa Mist, renomovaný britský multiinstrumentalista a producent, míchající jazz s alternativním hiphopem a soulem, i zcela neortodoxní holandský producent, skladatel a dirigent Jameszoo. Pestré jazzové fúze představí i jazzpunkeři Edi Nulz, zpěvačka s latinskoamerickými kořeny Yarah Bravo či držitel Grammy Oran Etkin, který si přizve na pódium české hudebníky.

Festival vyvrcholí velkým open air koncertem na Mezinárodní den jazzu 30. dubna na Karlově náměstí, kde budou hlavní hvězdou norští nu-jazzoví kouzelníci Jaga Jazzist. Dále se představí například bořiči žánrových hranic Moon Hooch, swingová klasika v podání pražského HarmCore Jazz Bandu a čeští minus123minut nebo legendární jazzmani Emil Viklický a Jiří Stivín. Vystoupí také vítězové festivalové hudební soutěže Jazzfruit.

Vedle hlavního města zavítá festival i do regionů a jeho součástí je tradičně program dětských workshopů Mladí ladí dětem, který pořadatelé nabízejí v Praze, Brně, Ostravě a v Děčíně.

Mladí ladí jazz 2019

30. 3. / 20:00 – Andreya Triana + support Klara & The Pop, Divadlo Archa

6. 4. / 20.00 – Edi Nulz + support Molotow Moloch Quartet, Jazz Dock

8. 4. / 20.00 – Oran Etkin & Band + support Lost Notion, Jazz Dock

16. 4. / 19.30 – Alfa Mist + support Antonín Dlapa & JeN Hovorka + Tom Holič, Palác Akropolis

24. 4. / 20:30 – Jameszoo + support Johannes Benz + Android Asteroid, MeetFactory

25. 4. / 20.00 – Yarah Bravo + support Hard to Frame, Jazz Dock

30. 4. MLADÍ LADÍ JAZZ OPEN-AIR: Zatím oznámeno – Jaga Jazzist, Moon Hooch, HarmCore Jazz Band, minus123minut, Emil Viklický, Jiří Stivín

autor: Petr Vidomus
Spustit audio