Netradiční trio Treetop představí na turné debutové album

19. srpen 2021

Eponymní debutové album jazzového tria Treetop vychází 10. září. Deska bude pokřtěna v rámci chystaného podzimního turné.

Kapelu Treetop s netradičním nástrojovým obsazením založili český akordeonista žijící v Berlíně Vojtěch Drnek, trombonista Richard Šanda a bratislavský kontrabasista Michal Šelep. Převážnou část alba tvoří jejich autorský repertoár z předchozích tří let, který už představili na několika turné po střední Evropě (ČR, Slovensko, Polsko, Rakousko, Bulharsko), a také úpravy skladeb Edvarda Griega a Bély Bartóka, Charlieho Hadena a jedné lidové písně. 

Neobvyklé nástrojové obsazení – akordeon, trombon a kontrabas – jim umožňuje zahrnout do své hudby vlivy mnoha stylů – jazzu, lidové hudby, klasické hudby i kompozičních postupů soudobé hudby. Všichni členové kapely působí v projektech se širokým žánrovým rozpětím a své zkušenosti a inspirace pojí v této kapele do jedinečného celku s neotřelými zvukovými barvami a výtečnou souhrou. 

Vojtěch Drnek o albu říká: „Vzniku alba Treetop si nesmírně vážím, už kvůli ztíženým podmínkám v době vzniku, danými pandemickou situací. Především mne ale těší, že se nám podařilo zaznamenat hudbu, na které společně v triu pracujeme již několik let. Je to naše hudební výpověď o životě, který nás neustále překvapuje, který je plný změn, sarkasmu, radosti a zklamání, krásy a ošklivosti, lásky v mnoha různých podobách.” 

K albu vychází také singl a videoklip ke skladbě „Flower She Loves the Most“, jejímž autorem je Richard Šanda. Album bude pokřtěno v klubu Jazz Dock 10. září a také 2. října na festivalu Melomania v Boskovicích, který bude jednou ze zastávek podzimního turné.

Treetop – podzimní turné

10.9. Jazz Dock, Praha (křest alba)

1.10. Donau115, Berlin

2.10. Festival Melomania, Boskovice (křest alba)

3.10. Ponava, Brno

4.10. Vídeň (tba)

5.10. T3, Bratislava

6.10. Opus, Budapešť

22.11. Jazzová scéna paláce Akropolis, Praha

23.11. B-Flat, Berlin

24.11. Jazz club Evžen, Opava

25.11. Rosenfeldov Palác, Žilina

26.11. Festival Hudební Současnost, Ostrava

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související