Nikki Yanofsky – live in Winnipeg, 2010

31. říjen 2011

Sobota 5.11. – Euro Jazz 20:00 – 21:13: Jazz Club – Záznam EBU z koncertu v Pantages Playhouse Theatre, Winnipeg, Kanada, 4. 7. 2010

Diana Krall, Madeleine Peyroux, Melody Gardot…kdo přijde dál? Přece Nikki Yanofsky! Hodinový koncert sedmnáctileté kanadské swingové hvězdičky odvysíláme tuto sobotu.

Pro někoho může být Nikki Yanofsky jen další v řadě prefabrikovaných popových hvězd s jazzovým feelingem. Jistě, tahle kanadská zpěvačka nepřišla s ničím převratným a pro nahrávací korporace je spíše vítanou možností přivýdělku v natolik prodejně nezajímavé škatulce, jakou jazz jistě je. Na svůj věk má nicméně Yanofsky skvělou techniku, osobitý projev a swing jí zkrátka sluší.

02470065.jpeg

Francouzská Kanaďanka s židovskými kořeny na sebe výrazněji upozornila ve svých třinácti letech, když se jako historicky nejmladší zpěvačka objevila na jazzové kompilaci vydavatelství Verve: na albu We All Love Ella se představila ve strhujícím scatu ve známém standardu Airmail Special. Tehdy již nikdo nepochyboval, že ji čeká hvězdná budoucnost: ve čtrnácti přišlo severoamerické turné a grandiózní výstup v Carnegie Hall.

Ostatně, poslechněte si Airmail Special v kvintetní sestavě, ve které zpěvačku můžete slyšet v sobotním Jazz Clubu:

Původně hlavně miláček kanadského tisku rozšířil svůj věhlas nejen do Spojených států, ale také do Evropy, kde vystupovala například v pařížské Olympii. Desítkami let prověřené a obehrané standardy (nejen z repertoáru Elly Fitzgerald) interpretuje s entusiasmem odpovídajícím jejímu věku a oslňuje kritiky napříč kontinenty.

Pochopitelně se objevily i střízlivější hlasy. „Yanofsky proplouvá 60 let starými improvizacemi Elly Fitzgerald nejen notu po notě, ale i s podobnou modulací hlasu – s kterýmkoliv spontánním detailem secvičeným, jako kdyby se připravovala na zkoušku ve škole. Otázka zní, zda podlehne tlakům nahrávacího průmyslu a vyhladí svůj projev projev do podoby další jazzem inspirované popové hvězdičky, nebo svou impozantní muzikantu využije osobitějším způsobem,“ napsal v reakci na loňský londýnský koncert kritik John Fordham.

První plnohodnotnou desku vydala Nikki Yanofsky loni. Eponymní nahrávku produkoval legendární Phil Ramone (známé jméno z bookletů alb Norah Jones) a písničkář Jesse Haris a společně sestavili playlist umně namíchaný z osvědčených standardů mnohdy obohacených o smyčce a občas monstrózně znějící bigband, ale i autorských skladeb pohybujících se spíše na popové a soulové straně hudební barikády.

Poslechněte si koncertní provedení gershwinovské klasiky I Got Rhythm:

Koncert ve Winnipegu, který v sobotu na Euro Jazzu odvysíláme, vychází ze značné části právě z alba Nikki. Zazní v něm standardy jako Lullaby of Birdland, Take the A Train, Over the Rainbow, I Got Rhythm, ale i cover verze popových písní (Two of Us od Beatles, nebo Sunny Side of the Street od Roberta Planta a Jimi Page). Nenechte si ujít toto výjimečné vydání pořadu Jazz Club!

Nikki Yanofsky – live in Winnipeg, 2010

Nikki Yanofsky – zpěv Rob Fahie – kontrabas John Sadoway – piano, klávesy Andy Dacoulis – kytara Richard Irwin – bicí

02470066.jpeg

http://www.nikkionline.ca

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.