Richard Šanda

Richard Šanda je pražský trombonista, skladatel a aranžér. 

Richard Šanda aranžoval pro projekt 100 let jazzu/100 let rozhlasu skladby Vycházka s neurotickým psem (Karel Velebný) a Present Past (Jaromír Honzák).

Má zkušenosti z několika předních tuzemských big bandů – Concept Art Orchestra (účast na Andělem oceněném albu Prague Six), Big Bandu Gustava Broma a Jazz Dock Orchestra. Hraje také v Matúš Jakabčic CZ/SK Big Bandu.

V listopadu 2016 byl Českým rozhlasem nominován do Euroradio Jazz Orchestra jako leader trombonové sekce. V roce 2019 byl vybrán do JM Jazz World Orchestra pod vedením Luise Bonilly. Jazz studoval v Praze a poté na JAMU v Brně, ale část studií strávil také v Nizozemsku, kde měl možnost se setkat s Bobem Mintzerem, Robinem Eubanskem nebo Nilsem Wogramem.

Čtěte také

Spolu s Lubošem Soukupem si zahrál po boku beninského kytaristy Lionela Louekeho. Jako člen Orchestru Gustava Broma ale doprovázel také Karla Gotta, hraje na albu Dvě slunce Anety Langerové nebo na albu Vladimíra Mišíka Noční obraz.

S akordeonistou Vojtěchem Drnkem a kontrabasistou Michalem Šelepem tvoří trio Treetop, na jehož debutové album (2021) zařadil své autorské kompozice Cold & Late a The Flower She Loves the Most. Uplatnil se zde i jako aranžér – trio hraje jeho úpravy lidové písně Koulelo se, koulelo a skladby Charlieho Hadena Silence.

Čtěte také

Za kompozici The Flower She Loves the Most v roce 2022 získal cenu za nejlepší skladbu v soutěži pro mladé autory, kterou vyhlašuje OSA společně s Bohemia Jazz Festem. „Při komponování jsem vycházel ze sonetové formy milostných básní Williama Shakespeara, kterou do hudebního světa převedla také známá dvojice Ellington & Strayhorn na albu Such Sweet Thunder,“ říká o skladbě Šanda.

Sledujte nás