Ondřej Konrád: Prezident vstřícnější druhému kolu

10. březen 2024

„Pět let je až až,“ odpověděl několikrát a napůl vyhýbavě prezident Petr Pavel na otázku, jak vidí případný druhý mandát. Poprvé krátce po zvolení, ale ještě neúřadující, naposledy před pár týdny.

Přičemž ovšem zároveň obhajobu ani jednou nevyloučil. Jen zmiňoval, že jelikož funkci šidit v nejmenším nemíní, je tudíž dost náročná a také by se mu moc nechtělo opakovat nepříjemnou kampaň. I když, dodejme, ta druhá by pro něj měla být výrazně snesitelnější. 

Srozumitelné vysvětlení

Takové výroky budily rozruch, protože nejsme zvyklí, aby – aspoň v Čechách – někomu stačilo toliko první kolo.

Čtěte také

A dokonce se vyskytla úvaha, že jelikož má být pravý politik odhodlaný zas a znovu bojovat o úspěch, jako to po dlouhá léta předváděli Klaus, Zeman a dnes dělá Babiš, plyne z toho, že Pavel politikem není a hlavně být nechce.

A to nám prý měl říct dopředu. Střízlivějším pohledem se ale mohlo zdát, že prezident zatím do poměrně vzdáleného roku 2028 nevidí, a je tudíž obezřetný. Což by se dalo chápat, jen mohl věc odbýt nějakým „na to je ještě hodně brzy, uvidíme, zeptejte se mě, až to bude aktuálnější“.

Ale táž otázka logicky padla v televizním rozhovoru k prvému roku na Hradě a předcházející odpovědi prezident vysvětlil srozumitelně: předjímat, že je tu na deset let, by bylo arogancí vůči voličům, a on nemůže očekávat, že budou chtít stejného prezidenta ještě jednou. Takže se orientuje na jedno období, které bude trvat ještě čtyři roky. A ovšem dodal, že a priori nic vylučovat nelze a bude záležet na situaci.

Čtěte také

Jinými slovy, druhý mandát poprvé veřejně připustil. Je o něco jasněji. Což třeba uvítat, neboť lidé vloni hlasovali pro Pavla s doufáním ve změnu klimatu v nejvyšších politických patrech.

Tu „zařídit“ tak docela nemůže, nicméně metamorfóza na nejsledovanějším ústavním postu nastala diametrální, v tom Pavel nezklamal. I když se především na vnitropolitické scéně stále ještě rozkoukává a jeho touha obrušovat hrany mezi vládou a opozicí se leckomu jeví spíš naivní. Ačkoli se o dosažení širšího kompromisu hodlá v blízké době pokoušet u důchodové reformy.

Není jako oni

Že se po roce rozhoupal a obhajobu mandátu nevyloučil, může mít řadu příčin.

Čtěte také

Jednak jistě vnímá, jak pozitivně je v široké veřejnosti neokázale působící spontánní prezident přijímán, a to při cestách do opomíjených regionů, že požívá respektu na mezinárodní scéně. Také se mu evidentně volněji na Hradě dýchá po změně na kancléřském postu a v neposlední řadě ho musí těšit úspěch české iniciativy k shromáždění financí na munici pro Ukrajinu, ve které se silně angažoval.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Prezident v České televizi k druhému mandátu ale ještě řekl, že by se rád vyhnul riziku vzniku dojmu nepostradatelnosti. Ať by vycházel zevnitř, nebo prostřednictvím okolí. A pro jeho konečné rozhodnutí bude podstatné, jestli uvidí osoby, které by mohly pokračovat v tom, co si sám pro tuto zemi přeje. Což bychom tedy od výše zmíněných pánů asi těžko někdy uslyšeli. Jako oni také Petr Pavel není. Chce se dodat: zaplaťpánbůh. A že uvidíme za ony čtyři roky. Respektive nejpozději za tři.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio