Ondřej Konrád: Vážná kantarská výstraha

11. březen 2024

Řeč čísel je neúprosná, ale pokud jde o soutěž politických stran, platí to až u součtu voličských hlasů. Preferenční jsou v podstatě virtuální, nic konkrétního z nich neplyne. Nicméně leccos naznačují a politické subjekty se podle nich mnohdy chovají. Bez ohledu na to, jestli to zemi prospívá.

A víme ovšem také, jak se průzkumy umí plést. Kupříkladu ČSSD roku 2010 pár měsíců před volbami vykazovala až přes 30 procent, ale dostala dvaadvacet. K sestavení vlády to nestačilo a vedlo k pádu předsedy Paroubka.

Těšínská jablíčka

Tím se ale dnešní vládní garnitura chlácholit nemůže. Protože 39 procent hnutí ANO v průzkumu agentury Kantar pro ČT, a tedy od minula nárůst tří a půl bodu, vypadá povážlivě.

Čtěte také

Že by ANO získalo na podzim 2025 přes stovku křesel ve sněmovně a mohlo vládnout samo, je při tuzemském volebním systému sice stále iluzorní. Ale v nějakém modu s SPD, byť stojícím mimo kabinet, přijde ANO k moci hladce.

A pětikoalici nemůže také utěšovat, že se posilování Babišova hnutí neděje vlastně na její úkor, nýbrž odsáváním příznivců mimoparlamentních subjektů: SOCDEM, KSČM, Přísahy, Trikolóry, Svobodných nebo PRO.

A hnutí ANO se nadto podle všeho daří oslovovat mladší voliče. To je poměrně překvapivé. Třebaže jde o skupinu, která se tak trochu převaluje jako mořské vlny a napevno s ní ANO zatím počítat nemůže. Ale momentálně u ní boduje. Evidentně proto, že mnohé občany mezi 25 až 30 lety Fialova vláda z celé řady důvodů zneklidňuje.

Čtěte také

A tak jsou náchylní dát znovu šanci ANO, za které už rok pilně vystupuje hlavně duo Schillerová – Havlíček. K tomu lze ale poznamenat, že pokud si mladší voliči Babiše znovu v čele vlády zrovna nepředstavují, a to je pravděpodobné, pak si možná měli všimnout, jak vehementně se staronový předseda po nedávném sněmu hnutí o premiérství přihlásil.

Konečně, uvidíme, jak se mu bude dařit v čele kampaně k evropským volbám. Když neustále spílá „Bruselu“, jak od něj jeho příznivci očekávají, což zároveň není právě pozvánka k urnám. Přesto je v eurovolbách paradoxně favoritem.

Ani ne tři měsíce

A aspoň solidní výsledek v nich potřebuje jasně proevropská pětikoalice. A to znamená, že má po nedělní kantarské výstraze (a ještě nevíme, s čím přijdou další agentury), nejvyšší čas lidově řečeno „hýbnout kostrou“.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Přinejmenším v tom, co je jí dokola a nikoli nespravedlivě vytýkáno. Že totiž, když činí podle ní nezbytné nepopulární kroky v obecně komplikované době, pak je stejně nezbytně musí otevřeně, trpělivě a srozumitelně vysvětlovat.

Včetně toho, jak je evropský parlament podstatný a že tam se rozhoduje o tom, jaká bude budoucnost celého kontinentu a tedy i nás. Má na to necelé tři měsíce. A náramně by se jí hodil nějaký přesvědčivý „tribun lidu“. Jenže. Pokud by se v ministerském kabinetu takový dosud dřímající talent náhle probudil, hned dostane za uši, že si hřeje vlastní polívčičku. To je ale pak těžká věc.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.