Peter Brötzmann hvězdou Jazz Goes to Town

17. říjen 2016

V Hradci Králové proběhne tento týden 22. ročník festivalu Jazz Goes to Town. Hlavními lákadly jsou průkopník free jazzu Peter Brötzmann, Iva Bittová nebo Jaromír Honzák. Bude ale i dostatek příležitostí k objevování jmen dosud neznámých.

Během pěti dní (18. – 22. října) nabídne festival celkem šestnáct koncertů, jam sessions, masterclass a závěrečný DJ set. Na jazz bude možné narazit např. ve Studiu Beseda, Bio Central, Studiu Divadla Drak, Café NáPLAVKA či v sále Filharmonie Hradec Králové. Koncerty proběhnou také v sakrálních a v industriálních stavbách. Nebudou chybět ani hudební produkce v restauracích a kavárnách.

Dramaturgie nabídne celkem třináct hudebních produkcí, které se odehrají v šesti různých prostorách na obou březích Labe. Doprovodný program představí další čtyři hudební projekty, které se rekrutují převážně z řad studentů tuzemských jazzových konzervatoří. Poprvé bude do programu zařazen mistrovský kytarový kurz vedený nizozemským kytaristou Antonem Goudsmitem.

Stejně jako v předchozím roce budou součástí festivalu i noční jam session. Mezi nejočekávanější položky letošního programu budou patřit koncerty umělců, kteří vystoupí v ČR premiérově a exkluzivně na festivalu JGTT.

Mezi ně patří hvězda současné britské jazzové scény, kvartet Sons of Kemet, nizozemský big band New Rotterdam Jazz Orchestra s virtuózním kytaristou Antonem Goudsmitem, mezinárodní kvartet Made to Break amerického saxofonisty Kena Vandermarka a mezinárodní trio hvězdy světové freejazzové scény saxofonisty Petera Brötzmanna.

Podívejte se na klip Sons of Kemet:

Další lahůdkou bude švýcarský sextet Hildegard Lernt Fliegen v čele s fenomenálním vokalistou Andreasem Schaererem. Festival dále nabídne několik mezinárodních projektů, na nichž se podílí domácí hudebníci. Sem patří koncert norsko­-českého kvartetu NOCZ se světově respektovanou zpěvačkou a houslistkou Ivou Bittovou a vystoupení hvězdy skandinávského jazzového vokálu Live Foyn Friis s česko-­norským kvartetem.

Zahraniční část programu dále tvoří americko-­polské trio Mike Parker’s Trio Theory a slovenští Talent Transport. Z tuzemské scény se představí nový kvintet renomovaného kontrabasisty Jaromíra Honzáka, trio Between the Lines saxofonisty Pavla Hrubého, unikátní projekt Michala Wróblewského, na němž se podílí jeho kvartet E Converso a smyčcový Kvintesence Quartet. Sakrální prostor Sboru kněze Ambrože rozezní sólový koncert pro marimbu, perkuse a hlas v Česku usazené francouzské perkusistky Cécile Boiffin.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka