Reactor-5: Leisure Music

23. květen 2011

Reactor 5 může být oblíbený studiový software, nebo nedostavěný blok jaderné elektrárny v Černobylu. Anebo finská nu-jazzová formace. Její desku Leisure Music jsme zvolili za Album týdne na Euro Jazzu.

Reactor-5 je skupina pěti mladých finských instrumentalistů, která na sebe poprvé upozornila v roce 2005, kdy krátce po svém vzniku vyhrála v prestižní skandinávské soutěži Nordic Jazz Comets. Šlo přitom o první veřejné vystoupení kapely!

Reactor-5 představuje osobité spojení analogových syntezátorů 70. let s produkčními technikami a zvuky 90. let. Obsazení je tvořeno výkvětem mladého finského jazzu (dnes mají hráči lehce přes třicet), přičemž většinu skladeb složil pianista a leader kapely Aki Rissanen (1980).

Rissanen patří ke slibné generaci finských pianistů třicátnické generace. Ačkoli začal klasickými studii, vždy měl prý cit pro jazz a improvizaci. Po studiích v Helsinkách a Paříži založil například vlastní skupinu Warp. Rissanen účinkuje v mnoha finských formacích, z těch známějších stojí za zmínku prominentní UMO Jazz Orchestra, jeho vlastní trio, kapela Aurora trumpetisty Verneri Pohjoly či Jussi Lehtonen Band.

02340346.jpeg

Kapela Reactor-5, kterou Rissanen založil spolu s druhým klávesistou Jussi Fredrikssonem, stojí na akustické rytmice (bicí, perkuse), ačkoli jde v jejich případě často o populární „překlad“ elektronických beatů do akustické podoby. Spojení s analogovými syntezátory a piany (MiniMoog, Korg Z1, Korg Poly-61, Wurlitzer, Hohner Clavinet D6) navíc zvuku dodává patřičnou hřejivost a prosluněnost, která často podobným severským projektům chybí.

Dobrý postřeh v tomto ohledu zazněl v jedné z recenzí alba Leisure Music: že totiž na rozdíl od mnoha kapel, které kombinují klasický „East Coast“ a „Blue Note“ zvuk 60. let s prvky současné elektroniky, Reactor-5 dělá to samé s vlivy amerického západního pobřeží (tedy hudby West Coastu). Tyhle nálepky už sice dnes dávají pramalý význam, ale něco na tom bude: Reactoru-5 nechybí groove a občas i razance, ale její výraz je spíše uhlazený, uvolněný – „stejně jako život v Kalifornii,“ napsal jeden recenzent.

Podívejte se na ukázku z koncertu v Turku:

Kompozice Aki Rissanena pracují často s minimalistickými, opakujícími se motivy, kde hlavní témata obstarává především trubka (Janne Toivonen), která stojí tak trochu v kontrastu k barevným plochám syntezátorů. Většina skladeb je důsledně prokomponovaná a poskytuje poměrně málo prostoru pro improvizaci (což může být ovšem dosti odlišné na koncertech). Tu a tam v nich vyplouvají na povrch inspirace klasickou fúzí (Chick Corea, Joe Zawinul, Weather Report) či klubovou scénou, ale Reactor-5 je ve výsledku zcela originální a vyniká širokou paletou užitých zvukových barev a zajímavých kompozičních nápadů.

Album Leisure Music je zkrátka fascinujícím výběrem toho nejlepšího, co se v současném Finsku odehrává. Reactor-5 určitě stojí za poslech.

Reactor-5: Leisure Music

Aki Rissanen – klávesy, piano Jussi Fredriksson – klávesy Janne Toivonen – trubka, křídlovka Ville Herrala – kontrabas, baskytara Joonas Riippa – bicí Host: Abdissa Assefa – perkuse

02340348.jpeg

Label: KHY Suomen Musiikki Oy, 2008

www.myspace.com/reactor5

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.