Rozhovor měsíce: Muff a ostatní kapely Marcela Bárty

4. únor 2014

Saxofonistu Marcela Bártu jsme do Rozhovoru měsíce pozvali především jako zástupce skupiny Muff. Pochopitelně jsme s ním však mluvili i o Vertigu, duu DoMa Ensemble nebo o spolupráci David Dorůžka Tria (jehož je Marcel také členem) s ženským sborem Tiburtina. Rozhovor vysíláme 7. února ve 14:00.

Hlavním tématem rozhovoru je druhé album skupiny Muff, Vol. 2. Marcel Bárta popisuje, jak experimentální hudba této nadžánrové kapely vzniká: „Přinese se skica a u ní pak hledáme ideální groove, barvu a zvuk kapely. S kouskem tématu, který máme na počátku, se dají udělat různé věci.“ Částečně Bárta tuto práci přirovnává k experimentálním 70. letům v kariéře Milese Davise. O úloze sama sebe, tedy hráče na akustický nástroj v elektrické kapele, saxofonista říká: „Původně jsem při hraní nepoužíval žádné efekty, ale na desku jsme je dodatečně do dvou skladeb přidali. Je to vlastně mé první použití efektovaného saxofonu vůbec.“

Marcel Bárta je autorem většiny skladeb na novém albu. O své skladatelské úloze říká: „Někdy přinesu jasnou představu, a autorský vklad je tedy větší. Jindy je to jen ta skica, která se pak dotváří. A někdy přinesete už kompletní skladbu, která se však nakonec shodí ze stolu a zbude z ní jen torzo.“ Na výsledné podobě desky tak má podíl celá kapela a definitivní verze skladeb vznikly jako výsledek jejich dvouletého hraní v klubech.

Zatímco první album Muffu vyšlo na jazzovém labelu Animal Music, tentokrát se kapela rozhodla pro společnost Polí 5, která vydává alternativní kapely jako Skrytý půvab byrokracie, Ruce naší dory nebo B4. „Všechny je neznám, ale skupina B4 je mi velmi sympatická,“ říká Marcel Bárta, který mimochodem u Polí 5 v minulosti vydal už debutové CD dua DoMa Ensemble (Bárta + Dorota Barová).

Právě DoMa Ensemblu patří další část rozhovoru. Bárta rozvíjí myšlenku, zda jde v tomto komorním duu především o písničky, ať už s textem, nebo bez textu. V té souvislosti tvrdí, že pro něj není velký rozdíl psát hudbu pro instrumentální soubor a pro zpěv a doprovod: „Hlas se stejně často používá jen jako další instrument, pokud to není přímo píseň s textem. Napsat píseň s textem je ovšem těžká věc. Ale to je v našem duu většinou Dorčina parketa.“

Další domovskou formací Marcela Bárty je Vertigo, které na letošní jaro připravuje nové album. V rozhovoru dojde na srovnání Vertiga s Muffem: „Muff je přece jen kapela větší energie a většího groovu, způsob hraní je jiný. Vertigo se někdy dostává až do světa soudobé vážné hudby. Ve Vertigu se také na pódiu víc riskuje než v Muffu, který má pevnější strukturu skladeb.“

Ke skupině Muff, jejímu novému albu a jejímu budoucímu směřování se pořad vrací v závěru. „Chtěli bychom udělat na jaře šňůru k desce a projeli bychom svá oblíbená místa. A protože tento repertoár už nějaký čas hrajeme, chtěli bychom udělat už i něco nového, hledat nové možnosti, víc zkoušet. Stálo by za to zalézt na nějaký čas do zkušebny a hledat,“ uzavírá Marcel Bárta.

Rozhovor s Marcelem Bártou vedl Milan Tesař (Radio Proglas). V pořadu zazní dvě skladby z nového alba skupiny Muff a jedna ukázka z repertoáru DoMa Ensemblu.

autor: Milan Tesař
Spustit audio