Rozhovor měsíce: Robert Balzar o novinkách tria i Illustratosphere

30. září 2013

Hostem říjnového Rozhovoru měsíce bude basista Robert Balzar. V pořadu, který stanice ČRo Jazz vysílá v pátek 4. října ve 14:00, zazní exkluzivně (před oficiálním vydáním) ukázky z nových alb Balzarova tria (Discover Who We) i kapely Illustratosphere (CD Maratonika).

V Robert Balzar Triu vystřídal pianistu Stanislava Máchu Jiří Levíček, původem brněnský hudebník usazený ve Spojených státech. Balzar jej představí v úvodu interview: „Jiří Levíček je brněnský pianista, který toho času žije v USA a učí na univerzitě v severním Texasu. Já jsem o Jirkovi věděl už v roce 2001 nebo 2002, kdy v Brně začínal, a z důvěryhodných zdrojů jsem věděl, že je to velmi zdatný muzikant. Když došlo k tomu, že obměním sestavu, první, kdo mě napadl, byl právě Jiří Levíček.“ Na otázku, proč sestava, která tak dlouho stabilně fungovala, potřebovala obměnit, Balzar reaguje slovy: „Po patnácti letech nám to nějakým způsobem usnulo. Kapela není manželství, jsme svobodní lidé, a tak jsem se rozhodl pro tuto změnu.“

O novém albu Discover Who We Are Balzar říká: „Skladby na desce jsou poměrně dlouhé. Dnes už bychom je možná nahráli kratší. Ale protože jsme se v době natáčení ještě moc neznali, byli jsme k sobě ohleduplní a čekali jsme, až se jeden z nás vypovídá. Když spoluhráče dobře znáte, víte už, co si myslí. Ale my jsme do studia šli asi po deseti koncertech. Nemyslím ale, že by to ubralo desce na kvalitě.“

02969098.jpeg

Před nahráváním měl Robert Balzar už připravený materiál. S příchodem pianisty Jiřího Levíčka se však repertoár zdvojnásobil, protože „Jirka je zdatný skladatel a aranžér“. Díky tomu nakonec vznikly ve studiu ve Spojených státech rovnou dvě desky. Jedna vychází nyní a druhá se na trhu objeví pravděpodobně za rok a půl.

Po první ukázce z aktuálního CD Robert Balzar řekne, jak důležité pro něj je, kde se album nahrává, s kým se nahrává a jaký je výsledný zvuk. Po výborných zkušenostech s albem Theyories, které v New Yorku mixoval vyhledávaný producent a mistr zvuku James Farber, se Balzar rozhodl v této spolupráci pokračovat. Proto tedy novinka vznikala už přímo ve Spojených státech.

Album Discover Who We Are obsahuje vedle nových autorských skladeb Roberta Balzara a Jiřího Levíčka také dvě coververze. Úvodní skladbu Discover Who I Am původně zpívala Blossom Dearie, Balzarova oblíbená zpěvačka a pianistka. Druhou coververzí je skladba Filipa Jelínka Živý, jejíž původní verze se objevila na albu Entropicture skupiny Illustratosphere, ve které Balzar také působí.

Ve druhé polovině rozhovoru se mimo jiné dozvíte, co Robert Balzar rád poslouchá. „Kromě jazzu velmi rád poslouchám vážnou hudbu, protože je to uklidňující. Snažím se také nějakým způsobem orientovat v současném jazzu, od Jiřího Levíčka mám několika bezvadných tipů.“ Konkrétně Balzar jmenuje například současné trio izraelského klavíristy Shai Maestra nebo francouzského basistu Françoise Moutina.

02966002.jpeg

V závěru pořadu host vysvětluje, že fungování kapely, jejíž členové žijí na dvou různých kontinentech, není nijak zvlášť složité: „V dnešní době, když se dá dohromady pět koncertů, není problém zaplatit letenku. Paradoxně jsme s Jiřím za tu dobu, co spolu hrajeme, měli víc koncertů než za stejnou dobu s původní sestavou. Kapela se navíc celá nadechla a mně se podařilo dát dohromady na říjen velké turné pro trio.“ Nabízí se i otázka koncertů ve Spojených státech: „Jiří se mě na to ptal. Ale v současné době je to takový maraton –turné s triem, potom až do Vánoc turné s Danem Bártou…“

V Rozhovoru měsíce uslyšíte dvě ukázky z nového alba Robert Balzar Tria Discover Who We Are a píseň Na viděnou z připravované novinky Maratonika skupiny Illustratosphere. Rozhovor vede Milan Tesař.

autor: Milan Tesař
Spustit audio