Rozhovor měsíce: Pavel Hrubý mezi řádky

4. listopad 2014

Saxofonista a klarinetista Pavel Hrubý slaví v letošním roce deset let své skupiny Limbo. Současně však bilancuje i jiným způsobem – dlouhá léta formovaný vlastní názor na hudbu vtělil do svého prvního sólového alba, které nazval Between The Lines, Mezi řádky. Především této nahrávce, která vznikla ve spolupráci s producentem Alešem Charvátem, je věnován Rozhovor měsíce na stanici ČRo Jazz, který vysíláme 7. 11. ve 14:00.

Na začátku rozhovoru Pavel Hrubý vysvětluje, že původně měl nahrávat album v duu s Michalem Nejtkem. Z toho však nakonec z časových důvodů sešlo, a Pavel se rozhodl, že připraví sólovou desku. „Řekl jsem si, že už je čas, abych natočil nějaké album sám za sebe,“ vzpomíná. Michal Nejtek se nakonec na albu objevuje pouze jako jeden z několika hostů – nahrál s Hrubým duet Origin.

Dalšími hosty na albu jsou Miloš Dvořáček, Dano Šoltis a František Kučera. „Vybral jsem si takové kolegy a přátele, kteří se mnou mohou dělat hudbu, aniž bychom si ji museli předem vysvětlovat,“ říká Pavel Hrubý s tím, že minimálně polovinu desku tvoří čistá improvizace, která vznikla spontánně ve studiu. I improvizované části alba však místy vyznívají, jako by to byla jasná kompozice.

Vedle čistě sólových skladeb a několika duetů najdeme na konci alba jeden „speciální bonbónek“. Hrubý s producentem Charvátem vybrali svou oblíbenou skladbu od Petera Gabriela Don’t Give Up. A oslovili trumpetistku a skladatelku Štěpánku Balcarovou, která píseň zaranžovala pro dechový oktet.

Skupina Limbo oslaví 10 let existence speciálním koncertem v klubu Jazz Dock (14. 11.):  

Album Between The Lines je velmi různorodé – „prostorem, různými panoramaty a charakterem hudby“. Za sebe i producenta Hrubý tvrdí, že „pokud si posluchač desku pořídí nebo ji bude chtít slyšet, měl by ji poslouchat od začátku do konce a nevytrhávat jednotlivé skladby z kontextu. Jedině tak to funguje správně“.

Between The Lines je čistě studiové album a s jeho živým provedením se nepočítá. „Realizace na koncertech v podstatě není možná. To by musel nějaký producent pozvat na festival všech těch asi dvanáct muzikantů, kteří se na albu podíleli, ale to je opravdu skoro nemožné. Pokud se podaří křest desky, uděláme jej jen komorní, například v nějaké literární kavárně,“ prozrazuje autor své plány.

02695649_1.jpeg

Otazník zatím visí nad možným pokračováním tohoto sólového projektu. Pokud nějaké bude, pak jedině s větším odstupem. „Já jsem na této desce myslím zúročil své zkušenosti s hudbou i s tím, co prožívám v životě. Pokud natočím znovu sólové CD, byl bych rád, aby na něm byl zřejmý nějaký progres,“ uzavírá Pavel Hrubý.

Rozhovor připravil Milan Tesař (Radio Proglas). V pořadu uslyšíte pět ukázek z alba Pavla Hrubého Between The Lines.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.