Sons Of Kemet, Fresu, Eick: Colours Of Ostrava láká na jazz

16. červenec 2019

V posledních letech láká festival Colours Of Ostrava pravidelně také příznivce jazzu. I letos měla dramaturgie šťastnou ruku při výběru zajímavých interpretů. Vždyť například Sons Of Kemet představují to nejprogresivnější, co nabízí současná agilní londýnská scéna.

Sons Of Kemet, vedení saxofonistou Shabakou Hutchingsem nabídnou na Colours vystoupení v rozšířené šestičlenné sestavě „Sons Of Kemet XL“. Ostravská premiéra navíc proběhne v ten správný čas. Sons Of Kemet sice debutovali už v roce 2013 albem Burn. Ovšem loňský, ostře politický titul Your Queen Is Reptile, oceněný nominací na Mercury Prize, je zřejmě tím nejlepším, co zatím natočili. Pozornost přitáhl nejen sociální kritikou, ale hlavně invencí hudby hojně čerpající z afrobeatu nebo hip hopu.

Ctitele severské scény nenechá chladným koncert norského trumpetisty Mathiase Eicka (Jaga Jazzist, Manu Katché, Youn Sun Nah), který proběhne na komorní scéně Gong. Mathias si v životě vyzkoušel řadu žánrových odstínů včetně taneční hudby či post-rocku. Čtveřice profilových alb ovšem dokonale naplňuje estetiku jeho dvorního vydavatele, kultovní firmy ECM. Loňský titul Ravensburg patří k těm obzvláště lyrickým. Mathias pro něj zvolil jako koncepci rodinné vztahy, vysekl poklonu předkům, vyjádřil lásku partnerce a dětem.

Sardský trumpetista Paolo Fresu dávno patří k ikonám evropského jazzu. Neztratil se v mezinárodních hvězdných sestavách, ať už koncertoval a nahrával s Carlou Bley, Omarem Sosou, Dhaferem Youssefem, Urim Cainem, Ralphem Townerem nebo Natachou Atlas. Vždy totiž zůstával rozpoznatelný díky „středomořským genům“. Devil Quartet volně navázal na Angel Quartet hudbou podobně vznosně melodickou, ale ještě decentnější.

Varhaník a zpěvák Cory Henry se proslavil jako člen hudebního kolektivu Snarky Puppy, ale profesní životopis má mnohem delší. Jako zázračné dítě údajně hrál na piano už ve dvou letech, coby šestiletý odehrál koncert v Apollo Theater. V devatenácti doprovázel na turné Kennyho Garretta. V rámci vlastní kapely The Funk Apostles nabízí sálající taneční výheň, vystavěnou jak na pevných groovech, tak na spontánních improvizacích. Kdo zažil „Apoštoly funku“ třeba v pražském Paláci Akropolis, nenechá si repete na velké venkovní scéně ujít.

Cory Henry

Díky vystoupení na Colours můžeme „naživo“ posoudit, kam se svým v pořadí desátým, elektronikou dobarveným albem Immersion posunula původem jihokorejská zpěvačka Youn Sun Nah. A nebojme se, že v triu bude znít její muzika méně pestře. Zpěvačku doprovodí dva multiinstrumentalisté: Tomek Miernowski obsluhuje kytary i klávesy, Rémi Vignolo bicí nástroje i kontrabas a oba si rozumí i s elektronikou.

Tím samozřejmě výčet „na Kolorsech“ vystupujících jazzových nebo s jazzem originálně koketujících interpretů nekončí. Zahrají třeba nizozemští Jungle By Night, ctící společné kořeny abrobeatu a jazzu, které si v minulosti jako doprovodný band vybral i Mulatu Astatke. Nebo virtuóz na hang Manu Delago, který se sice pohybuje v prostoru nad žánry, ale styčné body s nu-jazzem nemusíme stopovat lupou. Zahraniční hosty doplní „reprezentace“ scény domácí, například Ochepovsky Project nebo Dan Bárta & Illustratosphere.

Výběr z jazzového programu COO 2019:

  1. 7. Jungle By Night
  2. 7. Ochepovsky, Lanugo, Dan Bárta & Illustratosphere, Youn Sun Nah Trio
  3. 7. Sons Of Kemet
  4. 7. Mathias Eick, Paolo Fresu Devil Quartet, Cory Henry & The Funk Apostles

Spustit audio

Související