Soutěže jazzových kapel – kam se přihlásit?

14. říjen 2011

Soutěží mladých jazzových skupin je v Evropě mnoho. Připravili jsme přehled těch, jejichž uzávěrka se blíží.

Ačkoli soutěžit v muzice může někomu připadat nemístné, přehlídky mladých jazzových formací představují skvělou příležitost k dalšímu zviditelnění, případně finanční podpoře jejich dalšího fungování. V Česku zatím jazzových soutěží mnoho není (např. Mladí ladí jazz, Jazz Prix), je však možné zkusit štěstí v zahraničí.

O2 Extra šance Poměrně zajímavý koncept má tato soutěž kapel, kterou pořádá festival Struny podzimu. Inspirováni jazzovou cover verzí Nirvany, kterou hrává jazzman Robert Glasper, vyhlásili pořadatelé soutěž o nejlepší předělávku právě jejich písně Smells Like Teen Spirit. O vlastní cover verzi se mohou pokusit všechny české kapely, DJs, orchestry, soubory, sólisté i další hudební experimentátoři bez ohledu na žánr. Profesionální nahrávka není podmínkou, rozhodující je umělecká kvalita a invence. Vítěze vyberou hlasující návštěvníci webu a také sám Robert Glasper, který na festivalu vystoupí.

Výhra: 20 000 Kč Uzávěrka: 20. října Web: http://www.strunypodzimu.cz/o2-extra-sance

European Young Artists' Award 2012 Tato soutěž pro mladé evropské hudebníky se koná v německém Burghausenu a v minulosti se do ní hlásili i někteří Češi. Je zaměřena na evropské jazzové kapely (od tria výše) se členy do 30 let věku. Porota z došlých nahrávek vybere pět finalistů (kapel), kteří si vystoupí na jazzovém festivalu v Burghausenu (březen 2012). Zde odehrají dvacetiminutový soutěžní set a porota vybere vítěze, který následně odehraje celý koncert a získá 15 000 € (z nichž 2/3 je třeba použít na propagaci, výrobu či distribuci CD).

Výhra: 15 000 € Uzávěrka: 1. listopadu Web: http://www.b-jazz.com/jazzpreis-englisch.html

Bucharest International Jazz Competition 2012 Soutěž pořádá rumunská nezisková organizace jmEvents.ro, přehlídka je však otevřena i zahraničním účastníkům. Soutěžící kapely (max. 6 členů, narození po 1. květnu 1977) musí poslat nahrávku 2-3 žánrově odlišných skladeb. Vybrané kapely pak vystoupí na soutěži v Bukurešti (květen 2012). Mladé účastníky může odradit registrační poplatek (100 €)

02183557.jpeg

Výhra: 1. cena: 1200 €, 2. cena (pro kapely): 400 €, 3. cena (pro vokalistu): 400 € Uzávěrka: 1. února 2012 Web: http://www.jmevents.ro/General-Rules-s43-en.htm

Krzysztof Komeda Composers’ Competition Soutěž pořádá jazzový festival v polském Słupsku a je (na rozdíl od mnoha dalších) určena jazzovým skladatelům. Účastníci do 35 let věku musí zaslat vlastní kompozici – buď do jazzové, nebo „otevřené“ kategorie (kde mohou být i skladby pouze jazzem inspirované). Je třeba poslat notový zápis a alespoň amatérskou nahrávku, ovšem pozor: soutěžní kompozice nesmí být podle pravidel dosud nikde publikovány, nahrány ani hrány na veřejných koncertech.

Výhra: 1. cena 5000 zlotých (asi 30 000 Kč), plus několik dalších cen Uzávěrka: 1. listopadu Web: http://www.en.komedajazz.com/index.php/composers_competition

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.