Uloveno na síti: Májové procházky jazzovým sadem

10. květen 2023

Ale trochu zarostlým a nádherně zdivočelým sadem. Žádné klišé o rozkvetlých jabloních. V takové houštině se může stát ledacos nečekaného i trochu děsivého. Co třeba, když oživíte trubku Milese Davise? Nebo když si budou Elliott Sharp a Ivo Perelman zahrávat s umělou inteligencí? Ale dojde i na příslovečný balzám na nervy, když struny pohladí Dominic Miller.

M.E.B. & Miles Davis – That You Not Dare To Forget

Vytáhnout z archivu pás s nedokončenou nahrávkou a doplnit ji hrou současníků, na tom dávno není nic nového. Například hned po smrti Jimiho Hendrixe se takhle z jeho kytarových demosnímků začaly ve velkém „vyrábět“ posmrtná alba. Nicméně vylovit dosud nevydanou stopu trubky Milese Davise a nechat k ní nahrát úplně novou hudbu Miles Electric Band, tedy vícegenerační sestavu trumpetistových spoluhráčů (Ron Carter, John Scofield, Darryl Jones) i obdivovatelů (kytarista Vernon Reid z kapely Living Colour, rapper Blu), to už je zajímavější.

Dodejme, že trubka „Prince temnot“ probleskne ze záhrobí ve dvou kusech. A že celou partu dával dohromady bubeník Vince Wilburn Jr., Davisův synovec a bubeník z let 1980 až 1986, který už pracoval na titulu Rubberband (2019).

Walter Smith III – Return To Casual

Po trojici alb s projektem In Common navázal americký saxofonista na svůj předchozí kapelnický titul Still Casual (2014) albem Return To Casual. Navíc u legendárního labelu Blue Note. Mezi spoluhráče přizval „staré známé“, nechybí basista Harish Raghavan ani trumpetista Ambrose Akinmusire.

Taiko Saitō – Tears Of a Cloud

Alba pro sólovou marimbu resp. vibrafon nejsou zrovna běžná. Japonská virtuózní hráčka Taiko Saitō navíc dokáže vyplnit zvukový prostor tak zajímavě, že snad posluchače napadne jen příměr zvuku a poesie. Té květnaté, orientální. „Slzy oblaku“ tu nejen evokují kapky deště, ale doslova recitují příběh. Je ovšem nutno zavřít oči a soustředit se, nejde tu o pouhou uklidňující kulisu.

Das Kondensat – Andere Planeten

Německý saxofonista a skladatel Gebhard Ullmann si prý nahrál nové album svojí kapely Das Kondensat k 65. narozeninám. V jeho případě ovšem samozřejmě nejde o nic důchodově usedlého, naopak. Pokračuje v experimentech a hříčkách s elektronikou a volnou improvizací. S obvyklou mladickou invencí.

Název alba je přitom dosti výstižný. Hudba zní jako z jiných planet. Nebo spíše jako ze soundtracku sci-fi filmu.

Adjunct Ensemble – Sovereign Bodies / Ritual Taxonomy

Sovereign Bodies / Ritual Taxonomy je mimořádně zajímavý a ambiciózní projekt irského skladatele a klávesisty Jamieho Thompsona. Originální, na plochu dvojalba rozmáchlý průnik experimentálního jazzu, soudobé hudby, elektroniky, operního zpěvu, terénních nahrávek i mluveného slova. Thompsonův Adjunct Ensemble tvoří například skotské jazz-punkové trio Taupe, irská operní sopranistka Amy Ní Fhearraigh či saxofonistka Cetherine Sikora-Mingus (známé druhé jméno jí přibylo po sňatku se spoluhráčem z řady projektů Ericem Mingusem, synem legendárního basisty).

Ještě důležitější ovšem je, že mimořádná hudba přesvědčivě slouží palčivému tématu uprchlické krize. Sugestivní texty čerpají z autentických rozhovorů s lidmi, kteří museli z vážných důvodů opustit domov. Hloubku, vážnost a tragiku problému podtrhuje prosté konstatování v bookletu alba, že mezi lety 1993 až 2022 zahynulo při hledání bezpečného domova pro sebe a svoji rodinu 48.647 lidí. Umění tu opravdu plní svoji zásadní funkci. Burcuje, bojuje proti lhostejnosti a necitlivosti, proti sociálnímu bezpráví.

Ivo Perelman & Elliott Sharp – Artificial Intelligence

Dva mistři volné improvizace si jako koncept vybrali velmi aktuální téma „umělé inteligence“. A předvedli, co žádná umělá inteligence napodobit nedokáže. To nádherné dobrodružné hledání mezi náhodou, v podvědomí se rodícím cílem a intuitivní komunikací. Tedy, funkci „random“ by AI jistě zvládla, stejně jako složitě vykalkulovanou konstrukci, ale to vše zároveň a bez rozeznatelných předělů?

Dominic Miller – Vagabond

„Nikdy nebylo mým záměrem vydávat kytarová alba. Díky úžasným zpěvákům, se kterými jsem pracoval, jsem začal sám sebe vnímat spíše jako instrumentálního písničkáře,“ popisuje svůj přístup k hudbě argentinský kytarista Dominic Miller, známý především jako Stingův dvorní muzikant. Millerova tvorba je zpěvná a elegantní, přitom dokonale zapadne do konejšivě šerosvitné estetiky ECM.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.