V Česku vyšel rekordní počet jazzových alb, v anketě boduje Cotatcha Orchestra

21. březen 2021

Za nejlepší jazzovou nahrávku uplynulého roku označil Český rozhlas Jazz album Bigbandová elektronika brněnského bigbandu Cotatcha Orchestra. Jak vyplývá z údajů stanice, během pandemie vyšel v Česku rekordní počet jazzových alb. Vše shrnuje právě vydaná brožura Česká jazzová sklizeň 2020. 

„Kvůli pandemii koronaviru nás předčasně opustily mnohé osobnosti světového jazzu, ale hlavně: jazzové kluby osiřely, řada festivalů se nekonala, hudebníci bojují o přežití,“ připomíná Petr Vidomus, dramaturg stanice ČRo Jazz.

Podle něj byl ale rok 2020 paradoxně výjimečný v počtu vydaných jazzových desek. „Loni jich vyšlo rovných 60, což je nejvíce minimálně od roku 2013, odkdy se mapování alb věnujeme,“ vysvětluje. 

Prolistujte si katalog vydaných alb: 

Panel devíti hudebních publicistů a promotérů nakonec za nejlepší českou jazzovou desku roku 2020 označil album bigbandu Cotatcha Orchestra: Bigbandová elektronika.  „Skladby vesměs z dílny pianisty Martina Konvičky porotu oslovily originálním propojením akustického orchestru s ambientní elektronikou a prvotřídním zvukem. Na desce také zaujme zpěvačka Lenka Dusilová,“ říká Vidomus. 

Na druhém místě ankety se umístilo album pianistky Nikol Bókové a posledním oceněným je basista Tomáš Liška, který si třetí příčku vysloužil za novinku Hope.  

Anketa o nejlepší jazzové album je součástí katalogu Česká jazzová sklizeň, který každoročně mapuje všechny vydané nahrávky daného žánru v zemi. Podle Vidomuse se loňský rok vedle velkého množství vydaných alb vyznačoval několika trendy: 

„Daří se swingovým reminiscencím, ale bez ohledu na složitost doby vznikl také nový label MA Records, zaměřený striktně na experimentální tvorbu. A ač se to zdá v době omezených možností scházení neuvěřitelné, byl to rok bigbandů: vyšlo hned šest bigbandových alb nejrůznějšího zaměření,“ shrnuje dramaturg Českého rozhlasu Jazz. 

V uplynulém roce vyšla také celá řada nově objevených archivních nahrávek a také reedic. K nim patří reprezentativní dvojalbum nahrávek Nové syntézy, monumentální 14 CD box Karel Vlach Orchestra 1957-1960 nebo archivní záznam koncertu Jazz Q Martina Kratochvíla z festivalu ve finském Pori, 1972.

Dvaatřicetistránkový katalog vydaných alb distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových akcích, posluchači si jej mohou také stáhnout v PDF nebo prolistovat ZDE. O tištěné vydání si mohou zájemci zdarma napsat na email jazz@rozhlas.cz.

Vítězové ankety Česká jazzová sklizeň 2020

  1. místo: Cotatcha Orchestra ‒ Bigbandová elektronika (Parma Recordings)
  2. místo: Nikol Bóková ‒ Unravel (Animal Music)
  3. místo: Tomáš Liška ‒ Hope (Invisible Records)
autor: ČRo Jazz
Spustit audio

Související