Vánoce plné jazzu: poslouchejte písně o sněhu i řadu novinek

22. prosinec 2023

Český rozhlas Jazz přichystal speciální vánoční program. Štědrým dnem provede posluchače Milan Tesař ve dvou hodinových speciálech, o den dříve odvysílá stanice také koncert Concept Art Orchestra. Pořady si můžete poslechnout také zde ze záznamu.

V předvečer Štědrého dne (v sobotu 23. prosince od 20:00) ČRo Jazz odvysílá záznam vánočního programu Concept Art Orchestra, Vánoce dospělých, s hostujícími zpěváky Danem Bártou a Martou Kloučkovou. Jedná z o snímek z pražské La Fabriky z roku 2016.

Na Štědrý den nás čekají dva tematické pořady. Zatímco dopolední speciál (od 10:00) přinese instrumentální skladby na téma sníh, a to od tuzemských a evropských jazzových autorů, večerní hodinka od 19:00 bude patřit aktuálním vánočním nahrávkám nejen z jazzu.  

I když budou všechny skladby, které nabídne dopolední hodinový pořad, instrumentální, jejich tvůrci si v nich pohrávají se sněhem v různých jeho podobách. Jaroslav Šimíček má například na svém novém sólovém albu My Secret Music skladbu o sněhové vločce (Snowflake), Boris Urbánek v roce 2006 nahrál s kapelou Rhythm Desperados skladbu o prvním sněhu (First Snow) a Štěpánka Balcarová se skupinou Inner Spaces v roce 2010 zkoumala, jak je sníh tichý (The Silence of Snow).

Těšit se můžete také na hledání ztraceného sněhu (In Search of the Missing Snow) v podání polského violisty Michała Zaborského nebo na sníh na zahradě (Snow in the Backyard), který hudebně ztvárnil pianista Jiří Levíček coby člen Robert Balzar Tria.

Večer ve znamení vánočních novinek

Přímo na Štědrý večer, od 19:00, odvysíláme hodinku s aktuálními vánočními nahrávkami. Budeme si hrát převážně z alb vydaných v letech 2022 a 2023 a vedle jazzu tentokrát zamíříme i k dalším blízkým žánrům.

Čtěte také

Pořad zahájí dvě známé vánoční skladby v jazzových aranžích v podání zpěvačky Josi Davis, bubeník Kena Seria, basisty Jedda Chlebowského a japonské pianistky Tomoko Ohno z alba A Jazzy Yuletide (2022). Sáhneme také po osmém albu z řady Christmas with My Friends, za kterou stojí švédský trombonista Nils Landgren. Pod jeho taktovkou budou vánoční písně zpívat zpěvačky Jeanette Köhn a Ida Sand.

Peter Lipa nám zazpívá zhudebněnou báseň Milana Rúfuse o tom, co se dá dělat s píšťalkou od Ježíška. Připomeneme loňské vánoční album Cesta světla, které připravil jazzový skladatel a kontrabasista Jiří Slavík pro Vojenský umělecký soubor Ondráš. A mimo jazz se vydáme s anglickou písničkářkou Elizou Carthy a jejím hudebním partnerem Jonem Bodenem v ukázce z jejich úplně nového alba Glad Christmas Comes. Na závěr pak zazní ukázka ze zbrusu nové vánoční desky Gregoryho Portera.

Český rozhlas Jazz: Vánoční program

 

 23. 12.

 20:00 – 21:00 Concept Art Orchestra: Vánoce dospělých

Záznam koncertu z pražského prostoru La Fabrika z 12. prosince 2016

 

24. 12.

10:00 – 11:00 Dopolední vánoční speciál

Milan Tesař uvádí speciální štědrovečerní program s jazzovým nádechem

 

19:00 – 20:00 Večerní vánoční speciál

Štědrý večer jak jinak než jazzově. Uvádí Milan Tesař.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Související