Jazz Test: Concept Art Orchestra vydali dospělou vánoční desku

19. prosinec 2018

Vánoční alba, to je ošemetná kategorie. Těžko se vyhýbat sentimentálnímu kýči. Naštěstí existují výjimky z pravidla. Sledujte Jazz Test vánoční desky Concept Art Orchestra!

Pásmo Vánoce dospělých má delší historii. Mám v živé paměti pražskou koncertní premiéru v roce 2016, která dopadla velmi dobře, ale některé drobné momenty ještě přece jen muzikantům nesedly. Prostě kvůli novosti interpretačně nelehkého repertoáru, což se normálně stává.

Obsah alba se pochopitelně liší od původní koncertní podoby pásma. Nápadně především vypuštěním mluveného slova, ale i hudební dramaturgií. Na pódiu působilo mluvené slovo příjemně, ale na nahrávce by možná rušilo celistvost desky. Takto zní mnohem hutněji a vyrovnaněji.

Písně nyní sedly i pěveckým hostům, třeba Danu Bártovi, který zpíval už na premiéře. Markéta Foukalová přišla do projektu později, ale jako obvykle je výborná technicky i uvěřitelná v procítěnosti. Milan Cimfe přesvědčil, že je nejen skvělý studiový zvukař, ale také výrazově zajímavý zpěvák.

Zcela zásadní bylo rozhodnutí vyhnout se notoricky známým vánočním standardům. Víc než polovina pásma je autorská. A když dojde na úpravy domácích koled nebo klasické Michnovy skladby Chtíc aby spal, aranžmá vyzní neotřele, s minimem klišé.

I když se autoři aranžmá nebránili ani disonancím či neobvyklým harmoniím, které mají do pastorálního vyznění docela daleko, nejde o desku překomplikovanou. Ačkoliv Concept Art Orchesta umí i velmi náročné kompozice mezi jazzem a soudobou hudbou, tentokrát chvályhodně vsadil na posluchačskou přístupnost. Nikoliv podbízivost.

Čtěte takéDan Bárta a Concept Art Orchestra: Poslouchejte nové vánoční skladby v podání předních českých jazzmanů

Osobně se domnívám, že když už točit vánoční desku, tak podle podobných principů jako Concept Art Orchestra. Co nejvíce autorskou a originální. Jediné, co mě osobně víc tahá za uši, je pár křečovitějších veršů v jinak pěkné písni Purpurovou nocí od Luboše Soukupa. Ale to je subjektivní dojem a nepodstatná maličkost.

Pražská šestka a Concept Art Orchestra nezvyšují množství vánočního balastu, podařilo se jim natočit desku vkusnou a přitom milou. Je cítit, že na ní pracovali s přesvědčením, s jakousi upřímnou rozechvělostí. Ale dejte nám v diskusi vědět, co o svátcích posloucháte vy.

Jazz Test č. 24

Concept Art Orchestra – Vánoce dospělých

Concept Art Orchestra, řídí Štěpánka Balcarová

Hosté: Dan Bárta, Markéta Foukalová, Milan Cimfe

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.