Uloveno na síti: Prosincová jazzová „kalamita“

16. prosinec 2023

Proházet adventní závěje nových titulů je pěkná šichta, ovšem pochopitelně radostná. Akorát z těch nesčetných myriád vloček, každé jiné, můžeme vybrat jen pár. Třeba zvukové krajkoví Susan Alcorn, pietní archivní rozjímání Geri Allen s Kurtem Rosenwinkelem nebo vánoční přání Gregoryho Portera.

Gregory Porter – Christmas Wish

Opravdu „slavná jména“ přitáhnou pozornost sama a netřeba na ně zasvěcené posluchače upozorňovat v Uloveno. Ale už vzhledem k „české stopě“ si vánoční titul Gregoryho Portera zaslouží výjimku. Navíc pěkně uvede posluchače do sváteční atmosféry.

„Do té vánoční nálady jsme se občas naložili tak, že byl šok vyjít ven ze studia. Hraješ koledy, venku je teplo, praží sluníčko,“ popisoval dokonalý prožitek zimních svátků ve studiu Ondřej Pivec, přestože deska vznikala už na jaře, aby se ji podařilo včas připravit pro vánoční trh.

Cut The Sky – Esz Kodesz

Ne každý posluchač ale „musí“ mámivě sladkou atmosféru vánočních trhů a všudypřítomných rolniček. I v prosinci pochopitelně vycházejí nahrávky experimentální. Album projektu Cut The Sky v Detroitu narozeného, v Londýně vychovaného a v Polsku momentálně působícího kytaristy Alexe Rotha (též MultiTraction Orchestra) s polským saxofonistou Waclavem Zimpelem a bubeníkem Hubertem Zemlerem se přitom do svátečních časů hodí svým duchovním rozměrem. Byť z úplně jiného kulturního okruhu.

Kompozice pásma Esz Kodesz vznikly na objednávku židovského muzea Galicia v Krakově a Roth v nich zkoumá spirituální odkaz svých vlastních dávných předků. Cyklus inspiroval i genius loci míst, kde trio Cut The Sky hrálo, odtud druhé názvy jednotlivých kusů uvedené v závorkách. Celé pásmo pak uzavírá úprava ukrajinského duchovního hymnu God Have Mercy (Lviv).

Susan Alcorn Septeto del Sur - Canto

Nejen, že americká skladatelka, improvizátorka a virtuozka Susan Alcorn hraje na nástroj v jazzu nepříliš obvyklý, pedálovou steelkytaru spojovanou spíše s country. Ale ještě píše naprosto unikátní hudbu. Tentokrát našla inspiraci v propojení hledačského jazzu s latinskoamerickým, konkrétně chilským folklorem.

Chilskou hudbu nastudovala přímo ve své domovině. Do jazzové instrumentace tak vnesla i další neobvyklé nástroje. Drnkací strunné charango a cuatro, a také andské panovy flétny. V prosinci už lze bez velkého přehánění napsat, že tohle je jedna z nejzajímavějších nahrávek letošního roku.

Meinild/Anderskov/Tom – Spectral Entanglements

Ideálem dánského tria je hrát zcela improvizovanou hudbu tak, aby zněla jako promyšlená skladba. Což se daří naplňovat až neuvěřitelně dobře. Žádný řízený chaos, žádné útěky k atonalitě či aleatorním výronům. Melodie i harmonie, rytmická struktura, aranžmá, vše působí hladce a „prokomponovaně“. A vrcholně kultivovaně. Jako pojítko si pak trio vybralo „vyjádření pocitu otevřeného prostoru, samoty, prázdnoty“.

Trio San – Hibiki

Lahůdka pro milovníky jazzu z dálného Orientu, důvěrně povědomého sdílením jazzových základů, a přesto neodolatelně exotického. Pianistka a skladatelka Satoko Fujii a vibrafonistka a skladatelka Taiko Saito spolu už dříve tvořily duo Futari. Propojenost myšlenek tudíž nepřekvapí. Nyní dámy přibraly i bubenici a skladatelku Yuko Oshima, která zase v minulosti spolupracovala se Saito, a lidsky si sedly do „rovnoprávné“ sestavy.

Album Hibiki je záznamem teprve třetího koncertu tria (konkrétně v rámci Jazzdor festivalu v Berlíně), ale komunikace hudebnic působí naprosto bezprostředně a intuitivně. „Před představením jsme toho namluvily spoustu o koncepci, ale nakonec jsme zjistily, že vytváření hudby znamená mnohem více než povídání o ní,“ vypráví Fujii.

Geri Allen & Kurt Rosenwinkel – A Lovesome Thing

Obvykle nezařazujeme do Uloveno nahrávky vylovené z archivu, ale album A Lovesome Thing by byla škoda vynechat. Navíc má dar zarámovat úvodní pohodovou atmosféru, nastolenou Porterem, byť nejde o titul sezónní.

Geri Allen (1957-2017) často mluvila o plánech zachytit ve studiu „přirozeně plynoucí a svobodnou“ spolupráci s Kurtem Rosenwinkelem, žel osud už jí nedopřál čas. Zachoval se však kvalitní záznam koncertu dua v Philharmonie de Paris z roku 2012. Je dobře, že kytarista konejšivou, citlivou nahrávku připravil k vydání jako vzpomínku na brilantní umělkyni.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka