Video: Filip Żółtowski Quartet na ČRo Jazz Festu nadchl spojením „algoritmů a přírody“

18. leden 2024

Stalo se tradicí ČRo Jazz Festu nejen dovážet zajímavé interprety, ale také pořizovat a zprostředkovávat kvalitní záznamy jejich vystoupení v audiovizuální podobě. Z posledního ročníku nabízíme originální pojetí fúze moderního jazzu, elektroniky a folklorem ovlivněných melodií v podání Filip Żółtowski Quartet.

ČRo Jazz Fest 2023, slavící zrovna kulaté jubileum a zároveň 10. výročí vzniku stanice Český rozhlas Jazz, si vzal tentokrát za cíl představit rozličné jazzové fúze a „otestovat hranice jazzu“, už z principu žánru svobodné a objevně průchozí. Zvolenou koncepci se 26. října v pražském klubu Jazz Dock dařilo plnit už od prvního festivalového koncertu Filip Żółtowski Quartet.

Mladé gdaňské seskupení, řečeno vlastními slovy muzikantů, totiž „fúzuje svět elektronických algoritmů se světem přírody, přirozenosti, krásy a vnitřního klidu“. „Naše hudba vypráví příběh o tom, že rovnováhu mezi těmito dvěma světy lze nalézt,“ uvádějí hudebníci v poznámce ke svému albu Humanity (2021).

SLEDUJTE KOMPLETNÍ ZÁZNAM:

Kvarteto sází vlastně na osvědčený jazzový „posaz“ s trubkou, saxofonem a rytmikou. Ovšem s tou změnou, že klávesové nástroje Wojciecha Wojdy se v aranžmá starají jak o harmonie a sóla, tak o basovou linku. A navíc dobarvují sound současnými elektronickými zvuky a efektovými plochami.

K moogu navíc občas od svého hlavního nástroje, trubky, přejde také kapelník Filip Żółtowski. Nebo klidně zvládne oba nástroje najednou. Zdvojení syntezátorů přitom není samoúčelné, ale dobře využité. Saxofonista Szymon Zawodny pak přehlednou hrou bez problému reprezentuje pól „přirozeného“, akustického světa.

Snad ještě více ale posouvají hudbu k soudobým výbojům bicí nástroje Milosze Berdzika. Ač zcela „živé“, tak poučené elektronickou taneční hudbou, break beatem, „urban R&B“ groovy atd. Klávesy spolu s bicími vyváženě zaplňují zvukový prostor a zároveň dávají dechům volnost v dobře napsaných dvojhlasech, nebo v citlivých, náladotvorných, nepřepjatých (rozuměj nikoliv exhibičních, cílem je tu atmosféra celku) sólových pasážích.

Nejvíc ale těší hráčská samozřejmost a poklidný nadhled kvarteta. Ačkoliv kapela vznikla až „za covidu“ v roce 2020, kdy ji brzdily pro živou muziku nepříznivé okolnosti, i pražský koncert přesvědčivě dokládá, že je dávno skvěle sehraná. I s vědomím, že co na živém vystoupení projde, to záznam nemilosrdně odhalí. Ani záznam však žádné lapsy neprozrazuje. 

Filip Zoltowski Quartet

Chytlavost není podbízivost

Potěšující na záznamu koncertu je i fakt, jak se kvarteto autorsky vyvíjí. Setlist zahrnuje i pětici (tedy polovinu) dosud nevydaných kompozic, nepřekrývajících se s obsahem zatím jediného alba kvarteta Humanity. A skutečně se schyluje k dalšímu novému titulu.

Povedenou novou skladbou je například Complete Me. Filip uvádí i její podtitul, „Where is the Place“. „Oním místem je teď Praha,“ potvrzuje, jak se na samotné kompozici podepisuje genius loci destinace, kde se zrovna vystoupení odehrává.

Pojítko kompletně autorského repertoáru Filipa Żółtowského pak tvoří důraz na čitelné, chytlavé melodické linky. Přes svoji posluchačskou přítulnost a „líbivost“ ovšem nejsou melodie vlezlé a neodbytné. Zůstala v nich zachována neprvoplánová rafinovanost jazzu, který dokáže přetavit jak kompoziční praktiky vkusného popu, tak třeba zpěvnost lidové hudby, kterou považuje kapela za jednu z inspirací.

Koncertním snímkem Filip Żółtowski Quartet pochopitelně série záznamů z ČRo Jazz Festu 2023 nekončí. V následujících týdnech se můžete těšit také na velmi živou připomínku koncertů Kuhn Fu a Thea Crokera.

Filip Żółtowski Quartet

 

Filip Żółtowski – trubka, syntezátor

Szymon Zawodny – altový saxofon

Wojciech Wojda – klávesy

Milosz Berdzik – bicí nástroje

Spustit audio

Více o tématu