Video: Strhující MalletQ objevem ČRo Jazz Festu. Sledujte kompletní záznam.

26. prosinec 2019

Příjemné překvapení letošního 8. ročníku ČRo Jazz Festu představovalo mladé kvarteto MalletQ. Jak příjemné? O tom se můžete přesvědčit sami, celý koncert jsme zachytili na tři kamery ‒ video sledujte níže.

MalletQ jsou na scéně teprve pár měsíců, jejich oficiální koncertní premiéra proběhla v Hradci Králové 26. června 2019. A to ještě kapela řešila změny sestavy či záskoky. Zprvu bubnoval Antonín Procházka, s kytarou se později objevil také Tomáš Vivodík (mj. z kapely Sirsch). Ovšem i za tak krátkou dobu na sebe stihli v nejlepším smyslu slova upozornit.

Nejnápadnější věcí, kterou se kapela vyděluje z davu, je sólový nástroj. Elektrický MIDI vibrafon MalletKAT, v našich luzích a hájích zatím nepříliš rozšířený, na který hraje kapelník a autor většiny repertoáru Radek Doležal. Ale po pravdě řečeno, co do ladění a transportu velmi pohodlný instrument, jehož pady umožňují nastavení a spouštění rozličných zvukových samplů (tedy nejen zvuk akustického vibrafonu), není tím podstatným. Důležité je spíš, co se na něj hraje.

SLEDUJTE KOMPLETNÍ ZÁZNAM:

Právě v onom „co“ tkví skutečná zajímavost MalletQ. Doležal a jeho spoluhráči mají nejen slušnou technickou erudici, ale hlavně nápady, nadšení pro věc a energii, která bez problému zastíní místy probleskující (a pochopitelnou) lehkou trému.

Už od svých začátků nabízí kvarteto osobité autorské skladby, které vedle Radka Doležala nosí také kytarista Kryštof Tomeček. MalletQ si ovšem nevylámali zuby ani na Teen Town, slavné kompozici kapely Weather Report z alba Heavy Weather (1977), kterou napsal Jaco Pastorius. Aranžmá si Mallet Q přetavili k obrazu svému a Jan Heřman nehraje na „pastoriovskou“ bezpražcovku (dostatečně „měkký“ a „medový“ tón ovšem umí modulovat i na pražcích), ale to je také dobře. Cover-verze přece nemají představovat přesnou kopii něčeho, co už tu bylo dříve a lépe, ale osobitou reinterpretaci.

Škatulkování začíná v době, kdy každý může využívat a míchat všechno se vším, postrádat smysl. Pokud se však rozhodujete, zda „kliknout“ na video a hodí se alespoň přibližná informace napovídající, zda zapadne do vašeho vkusu, můžeme hudbu MalletQ s klidem popsat jako současnou fusion. S funkovými groovy rytmiky a rockovým nápřahem kytary (ne nadarmo patří k inspirátorům kapely také fusion kytarista Dean Brown).

MalletQ

Každopádně bude zajímavé sledovat, jakým směrem se MalletQ vydají v budoucnosti. Díky videozáznamu z ČRo Jazz Festu budeme mít výtečnou možnost srovnání s tím, jak hráli v době svých začátků.

MalletQ

Radek Doležal – elektrický MIDI vibrafon MalletKAT

Kryštof Tomeček – elektrická kytara

Jan Heřman – baskytara

Marcel Kóňa – bicí nástroje

Playlist

  1. Proč ne?? (Radek Doležal)
  2. Good Morning (Radek Doležal)
  3. Teen Town (Jaco Pastorius)
  4. Nechám to na ní (Kryštof Tomeček)
  5. Do kamenů (Radek Doležal, Iva Marešová)
  6. Moving Forward (Kryštof Tomeček)
Spustit audio

Související