Video: S.V.A. Trio vneslo na ČRo Jazz Fest nevšední sound

13. prosinec 2022

Dramaturgie letošního ČRo Jazz Festu se zaměřila na „originalitu jazzových trií“, tedy nejen těch ustálených klavírních. Jako zástupce domácí scény zahájilo festival S.V.A. Trio, dokazující, jak nevšedně a osobitě lze hrát hudbu s jazzovými základy v obsazení housle, viola a violoncello. Sledujte kompletní záznam níže!

Koncert, který proběhl 17. listopadu v pražském Jazz Docku, profesionálně zachytil tým ČRo Jazz. Ať už jste tam byli a chcete si znovu připomenout atmosféru, nebo naopak nebyli a zajímá vás živá produkce smyčcového S.V.A. Tria, neváhejte a klikněte. Vystoupení se natolik vydařilo, že „zakonzervování“ a opakovaný poslech určitě zaslouží. Co vás čeká?

SLEDUJTE KOMPLETNÍ ZÁZNAM: 

Především uvolněná a přitom naprosto profesionální interpretace. A jak víme už z desky, nosné melodické motivy a velmi originální aranžmá. Nejen včetně ukázky, jak se dají hrát groovy na cello, což si jde dobře představit, ale třeba i perkusivní zvuky a la maracas či shaker na violu. Napadlo by vás, že třeba smyčcem přes lub nástroje?

S.V.A. Trio zahrálo na festivalu výhradně skladby ze svého loňského debutu Urban Fusions, a dokonce v téměř shodném pořadí jako na desce. Jen k závěru vynechalo jednu kompozici a pořadí dvou dalších prohodilo. Tak trochu podle pravidel „vážné“ hudby, která ostatně tvoří background členů tria. Nijak to ovšem nevadilo. Spíš naopak, fungovala tak promyšlená dramaturgická linie volné suity.

Také to neznamená, že by koncertní provedení jen co nejvěrněji dublovalo obsah alba resp. dané notace. I když jde skladby „psané“, prokompované a aranžmá (většinou) pevná, a podíl improvizace je menší, než bývá v jazzových krajích zvykem, energie koncertu i feeling hráčů je unikátní.

Trio smyčců se přitom elegantně pohybuje v různých jazzových idiomech a „dialektech“. Do skladby Lucid Worlds se například kapela podle Aslamasových slov pokusila dostat bohatou cool jazzovou harmonii. Jinde dojde třeba na prvky funkové či odpíchnutý swing…

S.V.A. Trio

Zahraj to znova

Jako jednu z nejoblíbenějších skladeb tria uvedl Alexey Aslamas posmutnělé Dead Trains. Zvukové podobenství „rezavějících starých vlaků uprostřed pustiny a zapomenutých lidech bez energie“, do kterého se pánové ponořili s patřičným citem. Nekonala se ovšem žádná kontinuální „deprese“, ve vyvážené dramaturgii koncertu došlo také na momenty hravé až rozverné, například na svižnou, swingující skladbu Prázdniny.

Prázdninovou selanku logicky vystřídá skladba smutnější As It Is, zvukomalebně uvedená bouřkovým samplem a pojednávající dle autora Aslamase „o věcech, které se prostě staly, je nutno se s tím smířit a jít dál“. Ale pak už trio pokračuje v pozitivním duchu až do konce. Skladba Go On! vykřísne svojí živelností a razancí náladu v pravém smyslu euforickou.

Optimistická je paradoxně také inspirace skladby Play Again, která je „zamyšlením o životě po smrti“. Jde totiž dle autora o analogii s počítačovou hrou: „Když protagonistu ve hře zabijí, tak se vám na obrazovce objeví dvě možnosti. Do you want to play again? Yes / No. Co když to takhle funguje i po naší smrti?“

S.V.A. Trio

I tenhle „živák“ je vlastě možné „play again“, i když jenom virtuálně. Tvorba S.V.A. Tria se ovšem dále životaschopně vyvíjí. V závěru pořadu zazní také informace o plánované další desce, tentokrát v sestavě rozšířené ještě o bicí a trubku.

Skladba Nashledanou, dobrou noc.. působí svým minimalistickým rozvojem konejšivě a funguje jako ideální závěr vystoupení. Nicméně ČRo Jazz Fest 2022 tím zdaleka nekončil. Nekončí ani série video záznamů. K publikování se chystá snímek z koncertu britsko-švédského tria Enemy.

S.V.A. Trio

 

Alexey Aslamas – housle

Vladan Malinjak – viola

Šimon Marek – violoncello

David Hýsek – zvukové efekty, ozvučení

Spustit audio