Videopřenos: Ron Carter živě v Praze

20. listopad 2011

Basistická legenda Ron Carter vystoupí v úterý 22.11. na Pražském hradě. ČRo Euro Jazz přinese živý video přenos z této akce.

Ron Carter je samozřejmě stěžejní postavou tzv. druhého kvinteta Milese Davise (1964-1969). Účinkoval však na řadě slavných desek labelu Blue Note, např. se Samem Riversem, Lee Morganem, McCoy Tynerem, Horacem Silverem, nebo Andrew Hillem. Mladší generace jej mohla zaznamenat i na desce The Low End Theory alternativní hip-hopové kapely A Tribe Called Quest.

Zde spusťte přímý video přenos (22.11. od 20:00):

V Praze Carter zahraje ve Španělském sále v rámci cyklu Jazz na Hradě. Přijede s veskrze komorním seskupením netradičního nástrojového obsazení bez bicích (kontrabas, kytara, piano).

Jde o tzv. Golden Striker Trio, které volně vychází ze stejnojmenné Carterovy nahrávky z roku 2003, na níž spolu s Carterem účinkuje Mulgrew Miller (piano) a Russell Malone (kytara). Posledně jmenovaného kytaristu nicméně v Praze nahradí neméně známý Kevin Eubanks. Mulgrew Miller účinkuje také na poslední Carterově bigbandové nahrávce, která vyšla před pár týdny (Ron Carter's Great Big Band).

Podívejte se na ukázku z koncertu z letošního června:

Zmiňované album Golden Strike zahrnovalo především v hard-bopu ukotvené Carterovy originály spolu s tématem Rodriguova Concierto de Aranjuez a standardem Autumn Leaves. Od té doby se nicméně trio zjevně posunulo:

„Ve většině pasáží nebylo zjevné, který nástroj kapelu takříkajíc vede, ať už po harmonické či rytmické stránce. Ti tři přivezli fugu tří hlasů, objevujících různé, avšak komplementární stránky dané kompozice. Naživo je Golden Strike mnohem živější a zajímavější nástrojová polyfonie, než jen ta komorní jazzová hudba natočená na stejnojmenné desce,“ reflektoval například květnový koncert kapely server Capital Bop. Vedle skladeb z alba v playlistu figurují kusy Fletchera Hendersona nebo Oscara Pettiforda.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka