Vinyl Session na vlně spirituálního jazzu

11. prosinec 2022

V aktuálním díle Vinyl Session jsme se zaobírali kořeny spirituálního jazzu. Nahrávkami nás provázel Mr. Ultrafino a pořad si zde můžete poslechnout ze záznamu.

Spirituální jazz (nebo též astrální jazz) je jazzový sub-žánr s kořeny v 60. letech 20. století. Je těžké jej charakterizovat, nicméně čerpá z free, avantgardy i modálního jazzu a tematicky se zaměřuje na transcendenci a spiritualitu. Tolik slovníková definice.

Na úvod našeho pořadu zaznělo album A Love Supreme Johna Coltranea (1965), které je považováno za základní pilíř spiritual jazzu. Těžiště pořadu stálo v nahrávkách ze 60. a 70. let: Michael White, Doug Carn, Cleveland Eaton, ale i Wayne Shorter a mnozí další.

V rozhovoru s Mr. Ultrafinem jsme se dotkli i otázky, zda v bývalém Československu existovala dobová paralela amerického spiritual jazzu: našli jsme ji u alba Gustava Broma – Kyrie Eleison (1967), jež samozřejmě také zaznělo.

Vinyl Session je novinka ve vysílání ČRo Jazz. V tomto hodinovém bloku vysíláme hudbu výhradně živě, a to přímo z vinylových desek v našem studiu. Pořad naladíte každé 2. a 4. pondělí v měsíci, a to vždy od 14:00.

Jiří Holubec alias Mr. Ultrafino stává za gramofony už sedmnáctým rokem a po celou dobu se snaží skládat své DJ sety z co nejširší palety žánrů. Stejně eklektický přístup zvolil i při vybírání desek pro tento díl Vinyl Session.

Spustit audio

Související