Vinyl Session: Tentokrát na vlně acid jazzu

31. květen 2022

V aktuálním díle Vinyl Session jsme se zaměřili na speciální hudební odnož, totiž acid jazz. Zákoutími tohoto žánru nás provázel Mr. Ultrafino a pořad si zde můžete poslechnout ze záznamu.

Acid Jazz se zrodil v londýnských tanečních klubech, kde se na konci 80. let za gramofony střídali DJové s brašnami plnými jazzových a funkových desek, a jejich kolegové, kteří již zcela objali novou elektronickou hudbu z Chicaga a Detroitu.

Stará DJská garda si uvědomila, že pokud má jazz v klubech přežít, musí se zvukově a stylově přizpůsobit novému prostředí. Z jejich producentských nápadů vznikaly samplované jazzově-elektronické hybridy, i živé kapely jako Brand New Heavies, Galliano, Incognito nebo Jamiroquai.

Náklady desek vycházejících na labelech Acid Jazz a Talkin‘ Loud rostly do milionů a Acid Jazz se rozšířil napříč světem od Japonska až po USA. Jeho estetika podřízená tanečnímu parketu zdomácněla v klubech i koncertních sálech natolik, že postupně ztratil přízvisko „acid“ a žije dál v hudbě nových generací muzikantů, kteří s ní odmalička vyrůstali.

Když se pozorně zaposloucháte do nové vlny britského jazzu, možná někde z dálky zaslechnete ozvěnu výkřiku DJe Chrise Bangse, který v polovině 80. let střídal za gramofony mladého Paula Oakenfolda a zvolal do mikrofonu: „If that was acid house, this is acid jazz“.

V aktuálním vydání jsme si pouštěli např. projekty Brand New Heavies, United Future Organization, Galliano či Skalpel. A došlo i na podrobnou etymologii pojmu acid jazz.
Vinyl Session je novinka ve vysílání ČRo Jazz. V tomto hodinovém bloku vysíláme hudbu výhradně živě, a to přímo z vinylových desek v našem studiu. Pořad naladíte každé 2. a 4. pondělí v měsíci, a to vždy od 14:00.

Jiří Holubec alias Mr. Ultrafino stává za gramofony už sedmnáctým rokem a po celou dobu se snaží skládat své DJ sety z co nejširší palety žánrů. Stejně eklektický přístup zvolil i při vybírání desek pro tento díl Vinyl Session.

V následujících dílech Vinyl Session budou hudbu vybírat i další DJs na pomezí jazzu: DJ Jeffology, nebo DJ Mikuláš.

Spustit audio