Vyjdou skvosty z českých jazzových archivů

18. září 2015

Polské vydavatelství GAD Records, specializující se na vydávání archivních jazzrockových, funkových a filmových nahrávek, ohlásilo spolupráci s českým Supraphonem. Pro jazzové fanoušky to má velmi hmatatelný dopad – řada archivních jazzových skvostů z katalogu Supraphonu a Pantonu vyjde v remasterované podobě, mnohdy s raritními bonusy.

Vychází historický záznam jazzrockových Jazz Q

Martin Kratochvíl

Ačkoli pianista a průkopník hry na Moog Martin Kratochvíl letos na jaře vydal album Jazz Q v nové sestavě, nyní ve spolupráci s polským vydavatelstvím sáhl do archivu: vychází úplný záznam koncertu jazzrockových Jazz Q z Bratislavy 1975.

GAD Records jsou zejména jazzovým sběratelům známi – v archivech loví známé i nikdy nevydané jazzové nahrávky a v remasterované podobě je znovu (někdy ale i vůbec poprvé) vynášejí na světlo. Doposud takto vydali např. řadu nahrávek vibrafonisty Jerzy Miliana, koncertní záznamy prog-rockových SBB a dvě desky Martina Kratochvíla a Jazz Q.

Smlouva se Supraphonem tomuto labelu umožní dosud nevídaný přístup do jeho archivů – ten sice již mnohé starší nahrávky digitalizoval i pro svůj e-shop, nicméně GAD chce rozšířené verze reedic vydávat také fyzicky jak na CD, tak v některých případech na LP. Každé vydané album doplní mnohdy nevydané bonusové tracky (např. z archivu ČRo), nové průvodní slovo či nepublikované fotografie.

Prvním vydaným výsledkem spolupráce GAD-Supraphon je reedice alba Polymelomodus big bandu Gustava Broma, původně vydaného roku 1977. Bromův jazzový bigband je zde napájen inspiracemi z dobového rocku a funku a přináší groovově založené kompozice Mojmíra Bártka, Jaromíra Hniličky a dalších výrazných postav českého jazzu.

Jazzrocková Elegie vychází v novém lesku

Martin Kratochvíl

Spolupráce polského vydavatelství GAD Records a českého Supraphonu nese další ovoce. Aktuálně v podobě nové reedice kultovního alba Elegie (1976) jazzrockové skupiny Jazz Q. Jak se patří rozšířené o neznámé nahrávky a raritní bonusy.

Slibné je však i pokračování reediční řady. Ještě letos znovu vyjde kultovní album Elegie kapely Jazz Q, s téměř hodinou přidaných bonusových tracků (z rozhlasu, koncertů, singlů), přičemž GAD by chtěl postupně nově vydat celou diskografii této legendární kapely Martina Kratochvíla z let 1973 – 1984.

„Máme v plánu vydat nahrávky Jazzového orchestru Čs. rozhlasu, dalšího Broma, SHQ, Rudolfa Daška, Jiřího Stivína, známé Studio 5, nebo Pražský bigband Milana Svobody,“ upřesňuje své plány Michał Wilczyński z GAD Records. Třešničkou bude vydání spolupráce Blue Effectu a JOČru, tedy známého projektu Nová syntéza.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio