Vyšlo CD Kentonmania Big Bandu

23. červen 2011

Osm lesních rohů zařadil Rudolf Mazač před lety do svého bigbandu. Nyní vychází výběr z jeho nahrávek za posledních sedm let.

Radioservis vydal dvojalbum mapující vystoupení orchestru na festivalu Jazz Bridge, který se od roku 2004 koná v českých městech a souběžně i v Německu. Kentomania, kterou Mazač řídí, je přitom kmenovým tělesem festivalu.

Mazačově kapelnické vizi se stal inspirací barevný rukopis progresivního amerického skladatele Stana Kentona, který jako jeden z prvních bandleaderů svůj ansámbl rozšířil o skupinu lesních rohů, resp. melofonů. A horen má Kentonmania Big Band v samostatné sekci celkem osm, což z něj činí v pravém slova smyslu unikát. Poslechněte si rozhovor s kapelníkem Rudolfem Mazačem (pro ČRo Plzeň, 2008):

Mezi osobnostmi, které na Jazz Bridge dosud zavítaly, se objevilo i šest těch, jejichž nejlepší nahrávky tvoří obsah nového live alba. „Byl vybrán tak, aby co nejvýstižněji dokumentoval neopakovatelný šarm „open-air“ záznamu a mimořádného jiskření, v nichž měl orchestr příležitost být vůdčími osobnostmi jazzového světa inspirován k tomu, aby se každý koncert stal událostí, k jaké se dozajista nebudou posluchačsky vracet jen jeho bezprostřední účastníci,“ píše publicista Vojtěch Hueber v bookletu.

Spolu s kompilací vychází i reedice původního CD Kentonmania Big Band.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka