Za jazzem na Colours of Ostrava

13. květen 2023

Jazz přirozeně patří do rozmanité žánrové nabídky, kterou každý rok nabízí festival Colours of Ostrava. Na jazzovou část programu jsme se podívali podrobněji.

Colours of Ostrava (letos 19. – 22. 7.) patří mezi největší akce u nás, ale těší se i velkému uznání ve světě, nejen za výběr lokace v Dolních Vítkovicích, v oblasti památkově chráněných bývalých hutí, dolů a železáren. Vedle unikátního prostředí a touženého stínu je však prioritou hudební všehochuť. Zde je několik tipů na jazzové formace, které se však samy nebojí žánrové rozmanitosti.

The Comet Is Coming

Britské trio vzniklo v podobné době, kdy kapelník, britsko-barbadoský saxofonista a klarinetista Shabaka Hutchings, začínal hrát s formací Sons of Kemet. Tu mohou znát návštěvníci ročníku 2019. Ve zvuku The Comet Is Coming se prolínají avantgardní space trip tendence, stejně jako tribal prvky, které ze skladeb typu Summon The Fire vytvoří něco, co by se dalo nazvat jako „epický party jazz“. Zajímavým unikátem v jejich diskografii je kousek jménem Blood of the Past, pro kterou Kae Tampest, již více než rok nebinární, připravili velice silnou poetickou pasáž.

Portico Quartet

Po dvou letech do České republiky opět dorazí jeden z headlinerů předloňského ročníku festivalu Mladí Ladí Jazz. Přední formace britské alternativní scény Portico Quartet, která ve své tvorbě kombinuje prvky ambientu, elektroniky a moderního přístupu k jazzu, tehdy představila nové album Terrain. Na druhou stranu, došlo i na ukázky starší tvorby, například z desky Art in the Age of Automation z roku 2017. Vystoupení v Ostravě se však zaměří čistě na suitu Terrain a navíc vše doplní vesmírnými fotografiemi Hannah Collins zachycené přes teleskopy chilské observatoře Las Campanas v nejsušší poušti světa Atacama.

Hania Rani

Zasněné klavírní melodie, doplněné občasným elektronickým kořením. To je zvuk uznávané polské klavíristky, skladatelky a zpěvačky jménem Hania Rani. Na kontě má nejnovější album On Giacometti, které vyšlo u prestižního vydavatelství Gondwana Records, které založil trumpetista Matthew Halsall. Nicméně obrovskou vlnu uznání získala již za debutovou desku Biała Flaga, která vznikla ve spolupráci s violoncellistkou jménem Dobrawa Czocher. „Člověk se může ztratit, ale může najít domov uvnitř sebe - což může znamenat mnoho věcí - duše, představivost, mysl, intuice, vášeň. Věřím v to, že i když se nacházíme v nejistých časech a žijeme nestálý život, můžeme dosáhnout míru sami se sebou a můžeme najít domov kdekoliv. To chci vyjádřit svojí hudbou - člověk může cestovat po celém světě, ale stejně nic neuvidí. Není to o tom, kam jdeme, ale kolik toho jsme schopni vidět a slyšet okolo nás,“ říká držitelka čtyř polských hudebních cen Fryderyk.

Jacob Collier

Zosobnění hudebního citu a práce s publikem. V Česku má Collier řadu fanoušků a není divu, že své vystoupení na brněnském JazzFestBrno na konci října loňského roku, dlouho dopředu vyprodal. Někdo miluje jeho aranže znělek typu Flintstoneovi, další jeho verze známých skladeb The Beach Boys, Abby nebo Elvise Presleyho, avšak i jeho sólová tvorba se těší velkému uznání odborné veřejnosti. Osmadvacetiletý virtuózní multiinstrumentalista má na kontě pět Grammy a jedenáct nominací. Stal se jediným britským interpretem, který cenu získal za každé ze svých čtyř alb.

'Ndiaz

Francouzské uskupení 'Ndiaz patří mezi živelnější a téměř až taneční zástupce jazzové nabídky na Colours of Ostrava. Město čtveřice velice dobře zná, protože zde zvítězili na Czech Music Crossroads Awards za rok 2022. Ve své tvorbě kombinují bretonský folklor, elektronické efekty a mnoho dalších prvků včetně jazzu. Pokud se vám při hře trumpetisty Youna Kamma vybaví Ibrahim Maalouf, je to zcela správně, protože u věhlasného francouzsko-libanonského trumpetisty studoval. Deset let existence kapela oslaví s novým albem La Brune.

autor: Daniel Sywala
Spustit audio

Související