Zemřel Wayne Shorter, zásadní postava jazzové historie

2. březen 2023

Jazzový svět opustil jeden z posledních velikánů hard-bopové éry. Ve čtvrtek zemřel Wayne Shorter, saxofonista a skladatel, který definoval jazzovou historii a vícekrát vystupoval i v Česku.

Informaci přinesl deník The New York Times na základě sdělení mediálního zástupce zesnulého saxofonisty. Hudebník zemřel ve věku 89 let, příčina úmrtí nebyla sdělena. V Česku Shorter vystupoval jak se svým věhlasným kvartetem své pozdní éry, tak i s Prague Philharmonia v roce 2013. 

Wayne Shorter vstoupil do světa hudby před více než šedesáti lety a po celý svůj život udával směr jazzovému vývoji. Jeho dráha dokumentuje rozmanitá stadia a změny, kterými jazz procházel a výčet interpretů, s nimiž spolupracoval, sahá od Milese Davise přes Herbieho Hancocka, Joni Mitchell až po Carlose Santanu. Na své hudební cestě se potkal i s českým hudebníkem Miroslavem Vitoušem a vídeňským rodákem Joem Zawinulem, se kterými v legendárních Weather Report po více než jednu dekádu udávali směr nového stylu fusion.

Poslední léta vystupoval zejména s Wayne Shorter Quartet, který je považován za jeden z nejkvalitnějších bandů novodobé jazzové historie. Do povědomí vstoupilo kvarteto roku 2002 albem Footprints – pojmenovaného po skladbě, kterou se Shorterem nahrál už Miles Davis. O pět let později se spojili s Los Angeles Philharmonic, Royal Concertgebouw a dalšími věhlasnými symfonickými orchestry, a propojením jazzu s vážnou hudbou tak otevřeli další dveře hudebním experimentům.

Shorterovu neustálou potřebu změny reflektoval v recenzi jednoho z pražských vystoupení i publicista Igor Wasserberger v Harmonii. „Spolu s hudební přitažlivostí je jeho kvarteto stimulující též v myšlenkové rovině. Provokuje k úvahám o stavu a směrování jazzu. Nabízí přesvědčivou alternativu k možnostem improvizace na principu řetězce chorusů a prezentuje též zrušení dělby sólista-doprovod směrem ke koherentní kolektivní improvizaci – kompozici.“

Čtěte také

Wayne Shorter vystudoval saxofon na New York University a studium doplňoval hraním s tehdejšími mistry:  Horace Silverem, Maxem Roachem či Oscarem Pettifordem. Sám do první jazzové ligy vstoupil v roce 1959, kdy nastoupil jako tenor saxofonista do Jazz Messengers bubeníka Arta Blakeyho.

Poté byl členem kvintetu Milese Davise a s ním prožil i historický přechod od akustického k elektrickému jazzu. Skupina ve složení Miles Davis, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter a Tony Williams se stala nejlepší jazzovou formací své doby a svou odvahou experimentovat překračovali hranice tehdejšího jazzového kánonu. Shorter pro kvintet napsal například titulní skladby alb Footprints, E.S.P. nebo Nefertiti.

V době zrodu elektrifikovaného jazzu se rozhodl vydat novým směrem a založil s Joem Zawinulem skupinu Weather Report, se kterou po patnáct let posouvali hranice jazzu, který se nebáli obohatit o prvky art music, ethno, R&B, funku či rocku. Pro jeho kvality si ho jako dlouholetého spolupracovníka vybrala například také slavná kanadská písničkářka Joni Mitchell.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio