Adam Baldych & Helge Lien Trio – Bridges

10. srpen 2015

Setkání polského houslisty Adama Bałdycha a norského klavíristy Helge Liena na území nikoho mezi jazzem a vážnou hudbou si kladlo za cíl stavět mosty. Podařilo se. Nosné melodické pilíře alba Bridges jsou natolik elegantní, vznosné a přitom pevné, že by snad unesly i titul album roku, nejen album týdne. Neváhejte vykročit.

„Virtuozita umožňuje polskému houslistovi Adamovi Bałdychovi překračovat s překvapivou lehkostí všechny druhy hranic. Omezení jeho nástroje, bariéry mezi žánry, spáry mezi komponováním a improvizací,“ uvádí tisková zpráva k vydání alba Bridges. Dobře vystiženo. Jazzové balady, romantizující pasáže a dokonce i přepracování skladby Teardrop trip hopové kapely Massive Attack tu působí soudržně.

Adam Bałdych se v Polsku prosadil už jako zázračné dítě. V mezinárodním měřítku na sebe upozornil především skvělou deskou Imaginary Room (2012), se kterou elegantně vplul především na otevřenou skandinávskou scénu. Sekundovali mu tehdy tací hudebníci jako kontrabasista Lars Danielsson, bubeník Morten Lund, saxofonista Marius Neset nebo trumpetista Verneri Pohjola.

Vydařilo se také album The New Tradition (2014), natočené spolu s izraelským pianistou Yaronem Hermanem. Bridges beze ztrát kvality navazuje na sérii povedených nahrávek.

Kromě cover-verze zmíněných Massive Attack jsou Bridges albem zcela autorským, jen titulní skladba vznikla spoluprácí s Helge Lienem. Adam Bałdych se tu představuje jako nápaditý melodik, s citem pro logickou výstavu kompozic a správné vyvážení motivů.

Jeho hudební mosty nevedou do samoúčelu nebo nelogičností a zároveň nelze ani napsat, že by kompozice jako např. dramatická Up působily konvenčně. Předvídatelnost stavebních postupů vždy včas nabourá zajímavá nepravidelnost, odbočka, improvizační pasáž.

Přínos Helge Liena netřeba příliš rozebírat, je nasnadě. Jako Bałdychův sideman Lien pochopitelně neztrácí smysl pro detail, osobité pojetí dynamiky ani zálibu v zasněných mollových koloraturách. Na klávesnici stylově odpovídá jak na houslové narážky klasicizující, tak swingující.

K propracovaným houslistovým melodiím se zvláště hodí také pestrost, perlivost a jemnost, s jakou přistupují k rytmice uznávaný bubeník Per Oddvar Johansen (The Source, Trygve Seim, Christian Wallmumrød) a všestranný kontrabasista Frode Berg (má za sebou zkušenosti člena filharmonických orchestrů v Oslu č Tampere i doprovazeče skandinávských popových hvězd, s Lienem v triu hraje už patnáct let).

„Jako mladíček jsem chtěl dokázat svým učitelům a starším hudebníkům, že mám svoji cestu, jak porozumět hudbě,“ řekl před časem Adam Bałdych v rozhovoru s tureckým promotérem, jazzovým nadšencem a bloggerem Fatihem Erkanem. Daří se mu to dokazovat i na Bridges, nahrávce osobité a přitom posluchačsky vstřícné.

Adam Baldych & Helge Lien Trio

Adam Bałdych & Helge Lien Trio – Bridges

Adam Bałdych – housle

Helge Lien – klavír

Frode Berg – kontrabas

Per Oddvar Johansen – bicí nástroje

Label: ACT Music, 2015

www.adambaldych.com

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.