Aid Kid a průlet rozhlasovou historií: záznam koncertu

10. červenec 2023

Oslava stoleté historie rozhlasu prostřednictvím jazzového bigbandu a také „live“ remixu v režii Aid Kida. To byl program, který zazněl na festivalu Mladí ladí jazz koncem dubna. Obě části nyní můžete zhlédnout ze záznamu níže.

Speciální jubilejní program 100 let jazzu/100 let rozhlasu nově uchopil historické jazzové skladby, různým způsobem spjaté s historií Českého rozhlasu. Záměrně měl dvě části: bigbandovou a následně elektronickou.

První část obstaral Rozhlasový bigband Českého rozhlasu. Pro tento set Český rozhlas Jazz vyzval trojici mladých českých aranžérů k originálnímu bigbandovému přepracování klasických jazzových skladeb spojených s historií rozhlasu. V programu se tak ocitají Jaroslav Ježek nebo Jaromír Hnilička vedle Radima Hladíka či Jaromíra Honzáka. Nový pohled na jejich hudbu obstarali aranžéři Miroslav Hloucal, Jan Jirucha a Richard Šanda.

Vrcholem této první části byla skladba Swinging on the Radio Waves, kterou skladatel Tomáš Sýkora napsal přímo na míru rozhlasovému výročí (najdete ji v závěru videa). Kompozice je reminiscencí na starší podoby jazzového žánru a současně pracuje i s citacemi historických rozhlasových znělek.

Podívejte se na záznam prvního (bigbandového) setu:

Druhou část programu obstarala pětice členů rozhlasového bigbandu, dále skladatel Tomáš Sýkora a už zmiňovaný Aid Kid. Jde o elektronické přepracování části skladeb z prvního bigbandového setu se značným improvizačním vkladem sólistů (Petr Kalfus, Miroslav Hloucal, Richard Šanda).

Podívejte se na záznam druhého (elektronického) setu: 

Spolupráce Aid Kida a Tomáše Sýkory se sólisty rozhlasového bigbandu tímto pravděpodobně nekončí. Elektronický program (teprve dodatečně pojmenovaný Aid Kid & The Augmented Jazz Ensemble) čeká například vystoupení na festivalu Prix Bohemia v říjnu letošního roku.

Záznamy z festivalu Mladí ladí jazz do svého programu brzy zařadí také stanice Český rozhlas Jazz a Vltava.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související