Andreas Varady – Objev Quincy Jonese a jeho eponymní album

18. srpen 2014

Když si mladého umělce vezme pod křídla jeden z nejslavnějších světových producentů, devětadesmdesátkrát nominovaný na Grammy, může jít o skutečný začátek velkého úspěchu. Andreas Varady má ve svých sedmnácti letech slušně vykročeno. Jeho album je po řemeslné – a pochopitelně po producentské – stránce hodné pozornosti. A i když si talent ze Slovenska bude muset cestu k originalitě najít sám, bude mít na čem stavět.

Andreas Varady se narodil v maďarsky mluvícím romském prostředí na Slovensku v roce 1997. Když mu bylo deset, přestěhovala se rodina do Irska, kde se malý talentovaný kytarista velmi brzy seznámil s producentem Davidem Lyttlem. S jeho pomocí vydal ve třinácti letech debutové album Questions. Díky YouTube si mladého hudebníka všimli další vlivní pánové včetně u nás dobře známého australského kytaristy Tommyho Emmanuela.

V roce 2012 se Andrease ujal slavný producent Quincy Jones, tehdy bezmála osmdesátiletý, a uvedl jej mimo jiné na festivalu v Montreux. V lednu 2013 se Varady dostal oficiálně do Jonesovy managerské stáje a přesně o rok později natočil eponymní album, na kterém se producentsky vedle Quincyho Jonese coby hlavního zastřešovatele projektu podíleli jazzový klávesista Jay Oliver a David Paich, známý především z rockové skupiny Toto.

Cílem alba není nic jiného než představit světu výborného mladého kytaristu – jako hráče schopného obstát v různých žánrech; jako hráče, který si poradí s akustickým i elektrickým nástrojem; který se neztratí ani po boku kolegů slovutných jmen; který umí doprovázet i zahrát zapamatovatelné sólo.

Experimentování nebo novátorství nečekejte. Od začátku do konce alba se hovoří dobře známým hudebním jazykem – nebo spíše hudebními jazyky. Určitá roztříštěnost je totiž nutnou daní, chce-li vlivný producent předvést, co vše jeho chráněnec dokáže.

Interview: Geniální Andreas Varady na Pražském jaru

Andreas Varady

„Je to jeden z nejnadanějších lidí na této planetě,“ řekla o slovenském kytaristovi Andreasovi Varadym americká hudební ikona Quincy Jones, který v roce 2012 podepsal s teprve 13ti letým Varadym kontrakt a v roce 2014 vydal album nazvané Andreas Varady.

Album začíná skladbou Do It Again, převzatou od skupiny Steely Dan, s jasně čitelnou kytarou. Jen co se však Varady stihne představit jako sólový umělec, nastupuje Come Together, často zpracovávaná beatlesovka. Je natočena v identické sestavě jako předchozí skladba, nicméně priority se mění. Více než (elektrická) kytara tentokrát zaujme basa (Brian Bromberg) a klávesy (Greg Phillinganes).

Po roli sólové a doprovodné přijde ve třetí melodii syntéza – kombinace obojího. Human Nature je skladba, kterou známe v podání Milese Davise i Michaela Jacksona (pojítko s nejslavnějším obdobím Quincyho Jonese). Zde ji máme v podání téměř velkokapelovém – se třemi hráči na klávesy a se dvěma kytaristy (Varadymu sekunduje Steve Lukather).

Úvodní trojice skladeb je však pouze úvodem ke skutečně pestré žánrové jízdě. Následuje Baby, funkující skladba z repertoáru Justina Biebera se zpěvem Drewa Ryana Scotta z kalifornské skupiny After Romeo. Poté Secret Garden s výbornou křídlovkou Roye Hargrova.

Podívejte se, jak Varady hrál, když mu bylo 12 let:

A hned nato Varadyho autorská skladba A Day In New York, ve které se trubka Walta Fowlera a bicí Davea Weckla pokoušejí zachránit, co napáchal dusavý syntezátorový doprovod Jaye Olivera. Ani zde se mladý maďarský kytarista neztratí, nicméně mnohem více jeho hře sluší také svižná – ale trochu ostřejší – swingovka Don’t Stop The Music se zpěvem Nikki Yanofsky.

Naplno pak Andreasův talent vynikne ve dvou skladbách Djanga Reinhardta, Nuages a Swing 42. Mezitím se dostane ještě na zjazzovaný hit California Dreamin’ od The Mamas & the Papas a především na blues Let The Good Times Roll, imitaci velkolapelového jazzu s dominantní elektrickou kytarou a se zpěvem čím dál lepšího Gregoryho Portera.

Opravdu to připomíná spíše kompilaci různých interpretů než kompaktní profilové album jednoho hráče. Spojovacím článkem všech skladeb je kytara. Zatím nerozeznatelná na první poslech, ale čas ukáže, jak velkým jménem se Andreas Varady v budoucnu stane. Vykročil slibně, prokázal svůj talent v několika různých žánrech. Vzhledem k věku by měl mít dost času někde zakotvit a talent rozvinout. Těšme se.

Andreas Varady

Andreas Varady – kytary

Greg Phillinganes, Steve Porcaro, David Paich, Jonah Nilsson, Jay Oliver – klávesy

Michael Lang – piano

Brian Bromberg, Henrik Linder, Nathan East, Jay Oliver – basa

Harvey Mason, Aron Mellergård, Dave Weckl – bicí

Paulinho DaCosta – perkuse

Steve Lukather, Aleks Sever – kytary

Roy Hargrove – křídlovka

David Paich, Jay Oliver – programování

Drew Ryan Scott, Kevin Ros, Nikki Yanofsky, Gregory Porter – zpěv

Jonah Nilsson – vokály

Label: Verve, 2014

www.andreasvarady.com

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.