Anketa publicistů: nejlepší jazzové desky roku 2013, 2. díl

3. únor 2014

Přinášíme druhou část odpovědí publicistů, promotérů a vydavatelů, kterých jsme se zeptali na zdánlivě jednoduchou otázku: jaká je nejlepší česká jazzová deska roku 2013?

Tato anketa jazzových odborníků navazuje na šestidílný seriál Česká jazzová sklizeň 2013, ve kterém jsme zmapovali všechna jazzová alba předešlého roku, která v Česku vyšla. Pak přišel čas pro zhodnocení – první část anketních odpovědí jsme zveřejnili před týdnem, druhou pak naleznete níže. O nejlepších jazzových albech roku 2013 s námi můžete diskutovat také na Facebooku.

Jaromír Honzák (skladatel, basista, vedoucí jazzové katedry JAMU) Hlasuji pro následující dvě alba, v tomto pořadí:

1. Luboš Soukup Ensemble – Through The Mirror2. Joanna Kucharczyk Quartet – More

Petr Marek (vydavatel – New Port Line)

Sleduji hlavně americkou jazzovou scénu, a tak mi někdy bohužel zbývá méně času na tu naši tuzemskou. Neslyšel jsem proto všechny loni vydané desky, kterých bylo nezvykle velké množství. Z těch, které jsem měl možnost slyšet, jsou ale některé velmi podařené. Za české jazzové album roku 2013 bych vybral CD Ondřej Štveráček Quartet – The Form. Jsou to všechno autorské skladby, výborně zahrané ve větším složení (místy až sextet), které ale vždy slouží pojetí skladby. Ta deska má také neuvěřitelnou energii. Špičková mezinárodní kapela (ČR, USA, SK, UK), hlavně rytmika je ukázkově sehraná.

02946340.jpeg

Jiří Švéda (promotér, Jazz do regionů, Jazz Brno, Jazz Jaro)

Nejlepší jsou Radim Hanousek & Didrik Ingvaldsen (NOCZ Quartet), Mocca Malacco a Vít Křištan.

Vilém Spilka (kytarista, vedoucí jazzové katedry JAMU, dramaturg a ředitel festivalu Jazzfest Brno)

Vít Křišťan – ImprintsA proč? Protože Vítek hledá svoji vlastní cestu a mě to hledání baví.

Jan Hála (vydavatelství Arta, hudebník, skladatel) Luboš Soukup Ensemble – Through The MirrorVelmi dobré komplexní album. Luboš je vynikající interpret, ale i skladatel a aranžér.

Václav Vraný (Český rozhlas Vltava) Vážím si všech českých muzikantů, kteří se pustili do vydání jazzové desky a vloni svoje úsilí završili. Přesto mi některé z loňských českých nosičů samovolně uvízly doma na čestném místě nad CD přehrávačem. Uvedu je chronologicky, jak vycházely: Marek Novotný Quintet feat. Aubrey Johnson – Leland Dream (Amplión Records), Luboš Soukup Ensemble – Through The Mirror (Animal Music).Subjektivně si myslím, že z těchto dvou loňských alb vyzařuje největší soulad více veličin: autentičnost, dokonalost v detailech i smysl pro celek, rafinovanost i muzikantská lehkost, nadčasovost i aktuálnost a dokážu je poslouchat pořád dokola, což se mi poprvé stalo u desky Bitches Brew.

Saxofonista Luboš Soukup

Vladimír Kouřil (hudební publicista) Ondřej Štveráček Quartet – The FormŠtveráčkova výborná hudba vychází z nadčasového stylu moderního jazzu a dokazují to všechna jeho alba – tohle nejúspěšněji.

autor: Milan Tesař
Spustit audio