Ben Williams – Coming Of Age

27. duben 2015

Co naznačil zdařilý debut State Of Art, to druhý titul Coming Of Age, zvolený na stanici ČRo Jazz Albem týdne, potvrdil. V osobě amerického basisty a skladatele Bena Williamse se na scéně objevil mimořádný talent. Uctivý k jazzové tradici, ale s otevřeným přístupem k přesahům a inspiracím odjinud. Jazz, pop, soul i hip hop míchá tak samozřejmě, jakoby neexistovaly žádné žánrové bariéry. Silné melodie přitom sype z rukávu.

Druhé profilové album Coming Of Age vlastně Ben Williams poskládal ze stejně různorodých stavebních prvků jako prvotinu, ale navzdory pestrosti zdrojů zní nová nahrávka ještě soudržněji, hladčeji a pochopitelně zraleji. Kapelník dokázal provázat angažovaný, africky nadýchaný pop song Voice of Freedom, věnovaný Nelsonu Mandelovi, sólovou hříčku pro kontrabas na téma Smells Like Teen Spirits od grungeové Nirvany, latinu Forecast, rapování W. Ellingtona Feltona v Toy Soldiers Reprise i konvenčnější smooth jazzové či post-bopové momenty.

„Domnívám se, že hudba je nejsilnější síla ve vesmíru a je schopna posouvat kulturní hranice a skutečně mluvit k esenci toho, čím jako lidské bytosti jsme. Věřím, že právě to je důvodem, proč úplně každý může na nějaké úrovni prociťovat hudbu. Chci, aby muzika mojí kapely propojovala lidi s něčím hlubším, aby je prostřednictvím zvuku brala na emocionální cestu,“ vysvětlil Ben Williams v rozhovoru pro kulturní magazín UNI. Emoce jsou oním nadžánrovým pojítkem.

 

Krom souhry Williamsovy kapely Sound Effect potěší i dobře vybraní hosté. Stefon Harris ve snivé baladě The Color Of My Dreams, Christian Scott s krásnou, jemnou „dusítkovou“ trubkou v Lost & Found či soulová zpěvačka Goapele (která ostatně přispěla už k debutu State Of Art) ve zmíněné písni Voice of Freedom.

Samotný Williams se prezentuje coby vynikající sólový hráč, za pozornost stojí nejen jeho syté, „medově“ táhlé baskytarové sólo v The Color Of My Dreams. Ale především exceluje coby autor s citem pro nosné linky i propracovanou texturu, která zřejmě nikoliv náhodou místy evokuje skladatelskou a aranžérskou školu Pata Methenyho. Nejen proto, že Williams strávil s kytaristou na tři stovky večerů na turné (i u nás jsme mohli basistu vidět poprvé, ještě před brněnským a pražským koncertem jeho vlastního projektu, právě jako člena Pat Metheny’s Unity Bandu): „Od teenagerských let jsem byl Patův fanoušek,“ potvrdil Williams v rozhovoru s autorem článku.

Nejsilnější stránkou hudebníka je ovšem bezprostřednost. Fúzováním stylů nedělá experiment (ví, že podobná spojení tu už dávno byla), jen mu pod rukama bez předsudků a harmonicky splývá všechna muzika, kterou má doopravdy rád. Díky tomu působí Coming Of Age tak přirozeně.

02413008.jpeg

Ben Williams – Coming Of Age

Ben Williams – kontrabas, baskytaraMarcus Strickland – tenorový a sopránový saxofonMatthew Stevens – kytaraChristian Sands – klavír, elektrické piano Fender RhodesMasayuki Hirano – syntezátory, Fender RhodesJohn Davis – bicí nástrojeEtienne Charles – perkuse+Goapele j. h. – zpěvChristian Scott j. h. – trubkaStefon Harris j. h. – vibrafonW. Ellington Felton j. h. – rap, zpěv

Label: Concord Jazz, 2015

www.benwilliamsmusic.net

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio