Česká jazzová sklizeň 2013 – 3. díl

23. prosinec 2013

Ani v předvánočním čase nezapomínáme na česká jazzová alba uplynulého roku. Je tady třetí díl seriálu Česká jazzová sklizeň 2013, ve kterém mapujeme všechna alba českých jazzových interpretů za tento rok.

Libor Šmoldas Quartet & Bobby Watson – Intuition

Intuition je výsledkem inspirativního setkání mladých českých hudebníků a o generaci staršího Američana. Libor Šmoldas (kytara), Petr Beneš (piano), Josef Fečo (kontrabas) a Tomáš Hobzek (bicí) se s Bobbym Watsonem seznámili na večírku v Severní Karolíně, absolvovali spolu české turné a teprve potom natočili album, které díky prožitým společným zkušenostem zní naprosto kompaktně. Autorem pěti skladeb je Šmoldas, dvě přidal Watson a jednu Beneš.

 

Beata Hlavenková – Theodóros

02988076.jpeg

Pianistka a skladatelka Beata Hlavenková pojala své druhé sólové album úplně jinak než debut Joy For Joel. Po pestře aranžované prvotině s řadou hostů nabízí nyní posluchačům nahrávku pro sólové piano. K názvu Beatu inspiroval její druhý syn, celé album pak pojala jako sled dvanácti skladeb pojmenovaných řecky podle měsíců v roce. Natáčelo se na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, mastering probíhal v Londýně.

Poslechněte si pořad o novém albu, včetně rozhovoru:

Dano Šoltis – Drum Song Bubeník Dano Šoltis hraje se slovenskou popovou kapelou IMT Smile, ale důvěrně jej známe i z pražské scény (Vertigo a řada dalších projektů). Jeho sólové album vznikalo průběžně v letech 2007—2012 a je nahrané na bicí soupravu, perkuse a různé hračky a další předměty. Dano pracoval podomácku, v mono kvalitě, a i když mělo jít původně o zaznamenání nápadů pro vlastní potřebu, nakonec vznikl zajímavý koncepční projekt. V epizodních rolích, formou nasamplovaných hlasů, se na albu mihnou Lenka Dusilová a Dorota Barová a také klávesy Oskara Töröka.

 

Jazz Q – Živí se diví (Live in Bratislava 1975) Téměř současně s novým studiovým albem Znovu zveřejnila skupina Jazz Q Martina Kratochvíla záznam koncertu z Bratislavské lyry, z Parku kultúry a oddychu, z února 1975. Nahrávka jednoho z prvních koncertů, na kterých Kratochvíl hrál na svůj nový minimoog, vyšla u polského vydavatelství GAD Records a připomíná instrumentální sestavu Jazz Q (Kratochvíl, Francl, Faukner, Martinec, Laun) doplněnou o zpěvačku Joan Duggan.

02987358.jpeg

Poslechněte si rozhovor o vzniku nahrávky:

Tom Vybíral Trio – Jazz Pictures About My Country Klasický kontrabasista a jazzový bubeník Tom Vybíral představil část svého aktuálního projektu už na svém minulém albu Abstract Life. Nyní vyšel celý cyklus skladeb inspirovaných Mou vlastí Bedřicha Smetany jako koncepční album. Vedle názvů a nálady jednotlivých symfonických básní použil Vybíral i krátké melodické motivy, které dále jazzově rozvíjel a ke kterým přidal i texty. Jako hosté-zpěváci na albu účinkují Zuzana Dumková, Zuzana Mikulcová, Yanna, Lukáš Martínek a dětský sbor Pražští Andělé.

 

Muff – Vol. 2

Pražské vydavatelství Polí 5 vydává alternativní hudbu nejrůznějšího charakteru. Saxofonista Marcel Bárta, spokojený po zkušenostech s albem projektu DoMa Ensemble s přístupem malé firmy a s estetikou jejích obalů, se rozhodl u Polí 5 vydat druhé CD skupiny Muff. Kapela opět proplouvá mezi jazzem, rockem a elektronickou hudbou, zvuk je o něco tvrdší než na debutu a jako „host“ se v jedné skladbě s důležitou replikou objeví slavný vynálezce František Křižík.

Pozn. Další česká jazzová alba roku 2013 představíme v následujících dílech.

autor: Milan Tesař
Spustit audio