Česká jazzová sklizeň 2014 – 2. díl

10. prosinec 2014

Po týdnu pokračujeme v seriálu Česká jazzová sklizeň 2014, v němž postupně shrnujeme všechny české jazzové nahrávky, které v tomto roce vyšly.

Indigo Quartet & Zdeněk Král – Out of the Blue(s) Smyčcový Indigo Quartet působí v Brně od roku 2000 a jeho repertoár sahá od ragtimů Scotta Joplina po jazz konce 20. století a stále větší prostor v něm dostávají také autorské skladby. CD Out Of The Blue(s) obsahuje tvorbu houslisty Martina Flašara a pianisty Zdeňka Krále, který soubor na albu rozšířil na kvinteto. Vedle Flašara jsou členy Indigo Quartetu houslista Jan Bělohlávek, violistka Martina Himerová a violoncellista Pavel Borský.

Adam Tvrdý / Brian Charette Trio – Suspicious Activities Tři roky po svém autorském albu Doublewell přichází kytarista Adam Tvrdý s novým projektem. Album Suspicious Activities obsahuje vedle autorských skladeb také úpravy standardů nebo skladbu Norwegian Wood od Beatles. Vedle elektrické kytary Adama Tvrdého na albu účinkují americký varhaník Brian Charette a bubeník Petr Mikeš.

Jana Koubková – Jazz? Oh, Yes! U příležitosti 70. narozenin zpěvačky Jany Koubkové vydal Supraphon dvojalbum s názvem Jazz? Oh Yes! Koubkovou představuje jako interpretku mnoha stylů v nahrávkách z let 1976–2014. Kolekce obsahuje úpravy lidových písní, nahrávky swingové skupiny Ho tety, jazzové standardy, zpěvaččiny autorské písně, hlasové exhibice i ukázku z nového projektu Smrt standardizmu. A dojde také na zhudebněný recept na rybí polévku, nazpívaný jako duet s Marií Rottrovou.

Emil Viklický / František Uhlíř / Josef Vejvoda – Live at the Box V roce 2011 odehráli pianista Emil Viklický, kontrabasista František Uhlíř a bubeník Josef Vejvoda koncert ve městě Meerbusch v německé spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko. Nahrávka vyšla v roce 2014 pod názvem Live at the Box. Repertoár tvoří z větší části autorská tvorba Emila Viklického (variace na moravské lidové písně), jedna skladba Leoše Janáčka, jedna kompozice Františka Uhlíře a jeden jazzový standard.

03069644.jpeg

Rudy Linka – Acoustic & Electric – Retrospective Ke svým 55. narozeninám, které oslaví v roce 2015, si kytarista Rudy Linka s předstihem nadělil výpravné dvojalbum, kterým shrnuje celou svou dosavadní dráhu. Ze svých 15 alb vybral 29 skladeb, které natočil v letech 1991–2014 s různými sestavami. Kolekce, která má podobu knihy s pevnou vazbou se dvěma vloženými CD, obsahuje i úplně nové skladby natočené se zpěvačkou Tinou Prindle.

03142652.jpeg

Ivana Fitznerová – Už dluoho

Ivana Fitznerová je skladatelka a zpěvačka, která se věnuje jazzu, šansonům i vážné hudbě. Studovala skladbu na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze a současně také češtinu a francouzštinu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Na albu Už dlouho… nabízí své vlastní písně s texty v češtině a francouzštině. V doprovodné kapele se sešli Jarda Wagner (klavír), Patrik Henel (kytara), Theo Kämpher (kontrabas), Tomáš Vokurka (bicí), David Fárek (saxofony, flétna, klarinet) a Petr Harmáček (trubka).

autor: Milan Tesař
Spustit audio