Česká jazzová sklizeň 2014 – 5. díl

30. prosinec 2014

Po týdnu pokračujeme v seriálu Česká jazzová sklizeň 2014, v němž postupně mapujeme všechny české jazzové nahrávky, které v tomto roce vyšly.

Zeurítia – Weightless Zpěvačka Vendula „Zeurítia“ Šmoldasová natočila po šesti letech nové album. Jako spoluautor, spoluproducent a interpret se na něm podílel Vendulin manžel, kytarista Libor Šmoldas, dva texty napsal Jakub Doležal, spoluautorem jedné skladby je producent elektronické hudby Kubatko. Vedle původní tvorby album obsahuje skladbu Raye Hendersona Bye Bye Blackbird.

Divadlo Aqualung / Aquajazz

Kapela Aquajazz je spjata s Divadlem Aqualung, jehož domovskou scénou se stalo Žižkovské divadlo Járy Cimrmana a letní paluba Lodi Tajemství Divadla bratří Formanů. Album je prvním oficiálním záznamem písní z historicky všech titulů Divadla Aqualung a jazzových standardů v podání kapely Aquajazz. Zpívají herci Divadla Aqualung.

AghaRTA Band – Live At Home Album nahrála v červnu 2014 v pražském klubu AghaRTA skupina ve složení: Ondřej Kabrna – piano Yamaha, Adam Tvrdý – elektrická kytara, Vít Švec – kontrabas a Michal Hejna – bicí. Větší část alba tvoří úpravy známých skladeb, jako je Norwegian Wood (Beatles), Little Wing (Jimi Hendrix) nebo ústřední melodie z filmu Mission: Impossible.

Martin Brunner & Jaroslav Šindler – On Stage

03265289.jpeg

Flétnista Martin Brunner a kytarista Jaroslav Šindler natočili v roce 2011 studiové album Stará cesta. Nyní jim vyšla koncertní nahrávka On Stage, záznam z vystoupení na festivalu Jazz Goes To Town, který Martin Brunner dlouhá léta pořádal. Vedle připomínek zmíněného studiového CD obsahuje novinka skladby Herbieho Manna, Charlieho Parkera, Kennyho Dorhama nebo Rolanda Kirka. Vydání alba lze vnímat jako symbolickou tečku za významným královéhradeckým festivalem, jehož poslední ročník se v roce 2014 uskutečnil.

Plástev – Světlo na začátku tunelu Skupina Plástev působila na pražské jazzové scéně již na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Své první album však začala natáčet až na jaře 2013 v bývalém kostele svatého Vavřince na Malé Straně. Kapelu tvoří Eduard Kuhn (elektrifikovaný basklarinet, altsaxofon), Jiří Šilhán (flétna), Aleš Faix (klavír), Jan Střížovský (kontrabas, baskytara) a Ivo Kalvínský (bicí). Vedle jazzových standardů, ke kterým si skupina na některých koncertech zve jako „šestého hostujícího člena“ zpěvačku Kristýnu Kuhnovou, hraje Plástev především autorský repertoár.

E Converso – Konspirační melodie Po dobrých zkušenostech s albem Aviation své skupiny Mocca Malacco vydal saxofonista Michal Wróblewski u slovenského vydavatelství Hevhetia také CD své druhé kapely E Converso. Sestavu dále tvoří kytarista Jan Pisklák, basista Vladimír Micenko a bubeník Jan Chalupa. Autorem dvou třetin skladeb je Wróblewski, o zbývající se dělí Micenko a Pisklák. Jako host na albu hraje (na zvonkohru!) Marcel Bárta.

Laďa Kerndl & Felix Slováček Big Band – That Face Kolekci třinácti jazzových standardů a evergreenů pro zpěváka Laďu Kerndla a Big band Felixe Slováčka zaranžoval Jan Kučera. Léty prověřené písně jako They Can’t Take That Away From Me, Besame Mucho nebo Choo Choo Boogie doplňují relativně novější skladby jako Hello od Lionela Richieho.

autor: Milan Tesař
Spustit audio