Česká jazzová sklizeň 2015 – 2. díl

2. prosinec 2015

Přinášíme druhý díl přehledu českých jazzových nahrávek za rok 2015. Vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů.

Euroradio Jazz Orchestra – In Prague Pod záštitou Českého rozhlasu vznikl mezinárodní bigband složený z mladých hudebníků z celé Evropy. V čele orchestru stál Jan Jirucha, který je také autorem rozsáhlé úvodní skladby Charles Mingus. Album dále obsahuje čtyřvětou kompozici Štěpánky Balcarové Jan Zrzavý a kratší skladbu Johnnyho Răducana, v níž zpívá Rumunka Elena Mîndru.

Matej Benko – Planety Sedm let uplynulo od natočení posledního studiového alba pianisty Mateje Benka Time Agaist Us. Benko se mezitím podílel na mnoha dalších projektech – spolupracoval s Miriam Bayle, s Michalem Horáčkem (mj. dvojalbum Český kalendář), s Ondřejem Rumlem (O. R. zpívá Ježka, Voskovce a Wericha) – a nyní přichází se svým dalším sólovým albem. Planety jsou sbírka písní o Slunci, kometě a jednotlivých planetách naší sluneční soustavy. Pomyslnými ústy planet promlouvají přizvaní hosté – Michael Kocáb, Richard Müller, Yvonne Sanchez, Dan Bárta a další. Sám Benko se na svém albu, na kterém zúročil svůj dlouholetý zájem o astronomii, zhostil role planety Uran.

Luboš Soukup & Points Septet

Album Points Septet

„Každý z hudebníků je samostatným bodem na scéně. Tyto body se stýkají a vytvářejí určitou energii, která spolu dobře funguje,“ říká saxofonista a skladatel Luboš Soukup o skupině Points. Vedle původní čtyřčlenné sestavy postupně vznikl Points Septet, jehož první album nabízí dva pohledy na Soukupovu tvorbu. Vedle rytmičtějších skladeb jazzového charakteru deska obsahuje několik zvukových koláží označených zkratkou VZ – Vesmír zvuků. Points Septet hraje v obsazení Oskar Török (trubka, křídlovka), Petr Kalfus a Luboš Soukup (saxofony), Marcel Bárta (basklarinet, saxofon), Jan Jirucha (trombón), Jaromír Honzák (kontrabas) a Tomáš Hobzek (bicí).

Martina Fišerová – Shift Zpěvačka Martina Fišerová spolupracovala s Kamilem Střihavkou, Hanou Hegerovou nebo s baskytaristou Jarynem Jankem. S bigbandem pod vedením Milana Svobody vystoupila na Tchaj-wanu a ve Vietnamu. V roce 2012 jí vyšlo album Clearing Fields, které natočila společně s americkým varhaníkem a pianistou Brianem Charettem. Ke spolupráci s ním se vrátila i na aktuální desce Shift, kterou dokončila během svého pobytu v New Yorku. Vedle Fišerové a Charetta na albu účinkují například bubeník Dano Šoltis, kontrabasista Tomáš Baroš a už zmíněný baskytarista Jaryn Janek.

Najponk/George Mraz/Matt Fishwick – Final Touch Of Jazz Pianista Najponk, který celý svůj dosavadní umělecký život zasvětil studiu a interpretaci mainstreamového jazzu, si na své další, tentokrát opět triové album, nazvané Final Touch Of Jazz, pozval hvězdné spoluhráče. Spolu s bubeníkem Mattem Fishwickem, který s Najponkem spolupracoval již na albu The Real Deal, zde účinkuje legendární kontrabasista George Mraz. Vedle více či méně známých standardů autorů, jako jsou Thelonious Monk, Ron Carter, Ben Tucker nebo Milt Jackson, obsahuje album i jednu Najponkovu vlastní skladbu.

Najponk / George Mraz / Matt Fishwick – Final Touch Of Jazz

Mydy Rabycad – Glamtronic

Skupina mladých muzikantů Mydy Rabycad se původně profilovala jako první čistě elektroswingová formace u nás. Na svém novém albu však hranice žánru překračuje a vedle stále zřetelných swingových prvků se výrazněji vydává na pole současné elektronické taneční hudby. V čele skupiny stojí výrazná zpěvačka Žofie Dařbujánová, jedním z klíčových členů je také hráč na syntezátory Nèro Scartch, který v závěru roku 2015 vydal svůj sólový elektronický projekt Piece Of My Life.

autor: Milan Tesař
Spustit audio