Česká jazzová sklizeň 2015 - 3. díl

7. prosinec 2015

Přinášíme třetí díl přehledu českých jazzových nahrávek za rok 2015. Vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů.

Pilsner Jazz Band – Happy Swingin’ Pilsner Jazz Band je osmičlenný plzeňský orchestr, který se soustředí na „zlatou éru“ dixielandu a swigu s příměsí blues, boogie nebo latin-jazzu. Sestavu tvoří sedm instrumentalistů (trubka, trombon, saxofony, piano, kytara, baskytara, bicí) a zpěvačka Marta Filipovská. Na svém třetím albu Happy Swingin’ soubor hraje klasické skladby z 30.–50. let jako Sweet Sue, A Tisket A Tasket nebo Slunečnice.

Najponk Trio – Cookin’ At The Office Pianista Najponk vydal v roce 2015 dvě triová alba. Vedle studiové nahrávky s Georgem Mrazem a Mattem Fishwickem je to záznam z únorového koncertu U Malého Glenna, pořízený pro japonský label Gats Production. Najponka zde doprovázejí kontrabasista Taras Voloshchuk a bubeník Marek Urbánek. Repertoár tvoří standardy a další převzaté skladby (mj. Thelonious Monk, Sonny Rollins, Ron Carter) a pianistova vlastní variace na díla tří slavných skladatelů Based On Bach, Bird & Trane, známá už ze studiového alba The Real Deal.

 

Noční optika – Coming So(o)n

Na svém pátém albu skupina Noční optika vůbec poprvé nabízí jiný repertoár než autorské skladby svých členů Jakuba Dvořáčka a Miroslava Noska. Oba pánové tentokrát upravili adventní, vánoční a jednu pašijovou píseň z Evangelického zpěvníku. CD vyšlo jako charitativní projekt Diakonie Českobratrské církve evangelické – podpora Chráněného bydlení Nosislav.

Tonya Graves – Back To Blues Muddy Waters, B. B. King, rhythm&bluesová královna Big Mama Thornton, Etta James, ale také Jimi Hendrix nebo Dolly Parton figurují mezi původními autory a interprety písní, které Tonya Graves sesbírala na své druhé sólové album. Zpěvačka skupiny Monkey Business se tak vrací ke svým bluesovým a jazzovým kořenům – jako studentka totiž ve Spojených státech zpívala s bluesovou kapelou. V Česku etablovanou Američanku na albu doprovázejí Oliver Lipenský (bicí), Ondřej Hauser (baskytara), Antonín Dlapa a Lukáš Martinek (kytary), Jan Andr (piano), Vít Halška (perkuse), Josef Štěpánek (kytary, banjo) a další.

 

Los Quemados – The Circling Bird Tři roky po minulém albu Sirius vydává skupina Los Quemados opět na košickém labelu Hevhetia novou nahrávku, na které opět nabízí svůj osvědčený mix jazzu, funku a latinskoamerických rytmů. Autorem šesti skladeb z deseti je baskytarista Filip Spálený, zbylé čtyři složil saxofonista Jakub Doležal. Sestavu doplňují hráč na klávesy Jan Bálek a bubeník Ondřej Pomajsl.

Bansal Trio – Chandra

Členem tria norské houslistky Harpreet Bansal je český pianista Vojtěch Procházka (Vertigo, Bergljot). Sestavu doplňuje další Nor Andreas Bratlie, který zde hraje na perkuse. Na albu Chandra zúčastnění těží nejen ze svého ukotvení v evropském (především severském) jazzu, ale především ze zkušeností s východní hudbou. Kolekce obsahuje mimo jiné úpravu indické rágy Bhairavi a další variace na tradiční materiál, ale také tři autorské skladby.

autor: Milan Tesař
Spustit audio