Česká jazzová sklizeň 2015 – 6. díl

29. prosinec 2015

Přinášíme závěrečný, šestý díl seriálu Česká jazzová sklizeň 2015, ve kterém jsme mapovali všechny jazzové nahrávky českých hudebníků, vydané v uplynulém roce. Chybí vám v seznamu něco? Napište nám na náš email!

Tomáš Liška / Luboš Malina / Michal Nejtek – Fragile Bliss Kontrabasista Tomáš Liška a hráč na banjo a nejrůznějších dechové nástroje Luboš Malina jsou kolegové ze skupiny Druhá tráva. Ve svém novém instrumentálním projektu spojili své síly s pianistou a skladatelem soudobé hudby Michalem Nejtkem a vytvořili nadžánrové album s prvky jazzu, akustické alternativy a vážné hudby. Malina zde zkoumá nové způsoby hry na banjo s respektem k zakladateli podobných fúzi Bélovi Fleckovi. Liška se při komponování nechává inspirovat zvukem tradičních dechových nástrojů (kaval, whistle), na které virtuózně hraje Luboš Malina. A Michal Nejtek si po letech převážně elektrických projektů užívá akustické zklidnění a s nadsázkou shrnuje (pro Harmonii): „Luboš je u nás za country a bluegrass, Tomáš za jazz a world music a já za evropskou tradici.“

Svatobor Macák – Body & Soul Český jazzový saxofonista Svatobor Macák oslavil v říjnu 2015 své osmdesáté narozeniny. Album, které vzniklo na jeho počest, obsahuje jedenáct standardů jako Pennies From Heaven, Body And Soul nebo I Remember April. Jubilanta na albu doprovázejí dvě klavírní tria (u piana se střídají Karel Růžička a Jiří Růžička, u kontrabasu Josef Fečo a Vít Fiala a za bicími Martin Šulc a Jan Linhart) a dále trio ve složení Zdeněk Fišek (kytara), Vít Švec (kontrabas) a Jan Linhart (bicí). V jedné skladbě navíc hostuje vokální kvarteto The Swings.

 

Jan Smigmator – Time To Swing Své druhé řadové album vydal zpěvák Jan Smigmator v době, kdy si celý svět připomínal sté výročí narození Franka Sinatry. I toto CD je ohlédnutím za swingovou minulostí prostřednictvím standardů (Come Rain Or Come Shain, The Lady Is A Tramp, Come Fly With Me aj.), ale zároveň přináší pět kompozic Svatopluka F. Smoly a Františka Soukupa, na kterých se Smigmator podílel jako spoluautor. Zpěváka doprovázejí RTV Big Band Felixe Slováčka a Swinging Quartet, mezi hosty figurují nizozemský hráč na křídlovku Ack van Rooyen nebo zpěvačka Dasha.

03539702.jpeg

Beata Hlavenková – Scintilla Pianistka a skladatelka Beata Hlavenková se při pojmenování svého nového alba (scintilla – latinsky jiskra) inspirovala knihou Thomase Moora Temné noci duše: „Člověk v životě potřebuje jiskru, ať už si pod tím představujeme cokoli.“ Po klasickém crossoveru na sólovém CD Theodoros se Hlavenková po harmonické stránce vrací k jazzovému jazyku, avšak i v tomto případě jde o prokomponovanou nahrávku s minimem improvizace. Mezi hosty se objevují jména jako Ingrid Jensen, Jiří Bárta, Evan Ziporyn nebo Anders Aarum.

autor: Milan Tesař
Spustit audio